RETROSPECTIVĂ 2021/Alexandru Ciocan: Ciclismul românesc a avut momente foarte bune la Tokyo; a fost un an nesperat de bun

RETROSPECTIVĂ 2021/Alexandru Ciocan: Ciclismul românesc a avut momente foarte bune la Tokyo; a fost un an nesperat de bun

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Alexandru Ciocan, a declarat, pentru AGERPRES, că ciclismul românesc a avut momente foarte bune la Tokyo, gazda Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, şi a caracterizat anul 2021 ca pe unul "nesperat de bun".

"Din punct de vedere sportiv cred că a fost un an nesperat de bun, iar din punct de vedere administrativ încercăm să ne menţinem pe linia de plutire şi să astupăm găurile din barcă. Dar şi aici pare să ne îndreptăm spre ceva OK, însă cu viteza tipică României. Ciclismul românesc a avut nişte momente foarte bune la Tokyo şi nu e vorba numai de locul 7 al lui Vlad Dascălu, ci şi de participarea lui Edi Grosu în cursa de şosea. El s-a aflat în evadarea principală a zilei timp de trei ore, asta înseamnă că pe Eurosport el s-a văzut nonstop trei ore. Apoi, a fost locul doi al domnului Novak o lună mai târziu la Jocurile Paralimpice. Locul 7 a lui Dascălu a însemnat enorm, mai ales că a venit cu o confirmare o lună mai târziu la Mondiale, unde a obţinut locul 4 şi două săptămâni mai târziu un loc 2 la ultima Cupă Mondială. Asta înseamnă că pentru Paris 2024 el chiar are şanse la medalie. Acum el a fost la 15 secunde de medalia de bronz la Tokyo, dar ştiţi cum sunt aceste secunde... Sunt atât, atât de lungi încât... OK, noi ne umflăm în pene cu aceste 15 secunde, dar este posibil ca aceste 15 secunde să fi fost de nerecuperat la momentul respectiv. În acelaşi timp, dacă ne gândim per total la timpul cursei de o oră şi jumătate, 15 secunde înseamnă puţin", a afirmat preşedintele.

Acesta a ţinut să sublinieze importanţa performanţei realizate de ministrul Sportului, Eduard Novak , la Jocurile Paralimpice. "Pentru cine nu cunoaşte fenomenul poate spune că au fost doar 10 inşi la start şi Novak obţinut un loc 2, şi că nu e mare lucru. Însă dacă e să ne luăm după timpul realizat de Eduard Novak... acel timp în proba de 4 km cu start de pe loc la noi în ţară ar putea fi întrecut de un singur sportiv, Daniel Crista, cel care a şi câştigat două Cupe Mondiale la velodrom anul acesta. Aşadar, performanţa lui Eduard Novak că a fost una incredibilă având în vedere că el nu prea a avut o viaţă de sportiv anul acesta. Când eşti ministru eşti tăvălit în toate jocurile politice, trebuie să te ţii şi de munca de ministru... Deci din punctul acesta de vedere jos pălăria pentru Eduard Novak", a spus el.



"Alte rezultate importante anul acesta au fost cele două Cupe Mondiale din Columbia câştigate de Daniel Crista, locul 2 în Turul României prin Serghei Ţvetcov, mai multe locuri 3 de etapă ale lui Edi Grosu şi victoria de etapă a lui Emil Dima tot în Turul României. Apoi, la Campionatele Europene paralimpice Theodor Matican a obţinut două locuri 3, iar la Campionatele Balcanice, România anul acesta a cam dominat, în sensul în care la mountain bike a câştigat majoritatea medaliilor de aur, mai exact la cadeţi, la juniori, la Under 23 şi la Elite masculin. Iar la şosea am mai avut două locuri 3 la juniori şi la Elite", a adăugat Alexandru Ciocan.

Oficialul a menţionat că s-a confruntat cu multe probleme din punct de vedere administrativ şi financiar de la alegerea sa în funcţia de preşedinte, dar a precizat că este posibil ca Federaţia Română de Ciclism să încheie totuşi anul 2021 cu zero datorii.

"Anul acesta au fost alegeri şi pot spune că am preluat o federaţie cu probleme. Iar pentru noi orice realizare a fost un plus. Acum dacă tragem linie nu am fi sperat la atâtea realizări anul acesta. Una dintre cele mai mari realizări este faptul că putem termina anul 2021 cu datorii zero, ceea ce în primăvară mi se părea imposibil. Iniţial alegerile pentru conducerea federaţiei au fost anulate de minister, ele s-au organizată a doua oară. Eu am ieşit preşedinte şi la alegerile numărul 2, dar acum au fost contestate şi acestea de anumite grupări sportive din ţară. În continuare este o situaţie neclară, există un proces prin care alegerile sunt contestate şi care va mai dura cel puţin un an. Însă până la urmă nu titulatura ne facem oameni. Noi, cei care suntem în conducere acum, trebuie să dăm din coate şi să facem ca ciclismul şi sportivii să meargă înainte, nu se bată pasul pe loc. Eu am renunţat să mai pun la suflet aceste probleme... Evident că nu te simţi foarte relaxat, însă atâta timp cât federaţia şi loturile naţionale au activitate şi îşi pot face deplasările şi mai mult obţin şi rezultate, atunci nu văd de ce eu ar trebui să fiu sută la sută cu acte în regulă pe poziţia de preşedinte. În aceste condiţii eu pot să fiu şi contestat, nu am nici cea mai mică problemă", a explicat el.

"Turul Ciclist al României a fost o aventură foarte mare, dar graţie partenerilor noştri de la Auchan am avut cam tot ceea ce ne trebuia din punct de vedere financiar. Evident că încet-încet am reuşit şi din punct de vedere logistic să ducem Turul până la capăt. Cea mai mare teamă a noastră a fost faptul că, ocupându-ne cu doar două-trei săptămâni înainte de organizare, costurile ar fi putut să sară foarte mult şi să ne sufoce. Însă am reuşit să le ţinem cu picioarele pe pământ. Imediat după Turul României am reuşit să plătim şi eu acea datorie de 150.000 de euro la ANAF. Iar acum ne-am întâlnit cu partenerul nostru pentru a pune la punct un Tur Ciclist al României în 2022 mai lung şi mai frumos", a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă este posibilă devansarea Turului Ciclist al României în luna iunie, înaintea Turul Franţei, Alexandru Ciocan a răspuns: "Nu cred că este posibil, eu mai spus că aceasta ar fi o perioadă ideală (n.r. - luna iunie). Era ca un fel de vis pe care mi l-am exprimat eu cu voce tare într-o conferinţă. Însă atâta timp cât federaţia depinde în mare măsură de finanţare de la minister, iar acea finanţare vine abia prin aprilie, nu prea ai cum să speri să organizezi într-un termen atât de scurt de la venirea banilor o competiţie care implică atât de multe forţe. Şi din această cauză Uniunea Ciclistă Internaţională ne-a păstrat în continuare în calendar a doua săptămână a lunii septembrie".

Preşedintele a menţionat că de anul viitor sportivii români de la mountain bike pot acumula puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice Paris 2024.

"În 2022 începe ciclul olimpic pentru Paris 2024. La mountain bike începe goana după puncte care califică ţara sau sportivul la Jocurile Olimpice. E un regulament puţin ciudat pentru că primii trei sportivi ai ţării punctează, aşa că trebuie să găsim cinci sportivi şi să îi alegem pe cei mai buni trei dintre ei şi să îi susţinem în toţi aceşti trei ani până la Paris. La şosea este mai simplu pentru că doar în ultimul an şi jumătate se punctează pentru calificare, la fel şi la velodrom, însă Daniel Crista este calul nostru de bătaie pentru 2022 pentru o clasare foarte bună la Mondialele de velodrom. La fel şi Vlad Dascălu la Mondialele de mountain bike. La şosea rămân Grosu şi Ţvetcov, ei sunt emblemele noastre. Însă avem şi o generaţie excepţională de sportivi cu vârste între 16 şi 22 de ani... Sunt 15-20 de sportivi care trebuie neapărat susţinuţi de federaţie, iar eu mi-am promis că voi avea curaj să trimit un lot naţional de copii şi juniori în Occident şi să îi ţin acolo la pregătire cât pot de mult. Să vedem dacă îmi şi iese această promisiune, iar din aceşti copii s-ar putea ca unul-doi-trei peste câţiva ani să ne aducă mari bucurii", a afirmat şeful FRC.

Vlad Dascălu este ciclistul anului 2021 în opinia preşedintelui, în timp ce titlul de sportivul anului ar trebui să îi revină spadasinei Ana-Maria Popescu.

"Ciclistul anului 2021 este fără doar şi poate Vlad Dascălu, pentru că el a confirmat. S-a clasat foarte bine la Jocurile Olimpice, la fel de bine la Campionatul Mondial, bine şi la Cupa Mondială... Deşi i-au lipsit medaliile la Jocurile Olimpice şi la Mondiale, el este văzut ca unul dintre primii cinci, primii şapte rideri de mountain bike din lume. Deja acele nume cunoscute din mountain bike, precum Victor Koretzky sau Nino Schurter se uită la el cu teamă. Teoretic, într-un clasament pentru cel mai bun sportiv la toate disciplinele acea medalie de aur de la Jocurile Olimpice obţinută de canotajul românesc atârnă foarte mult (n.r. - Ancuţa Bodnar si Simona Radiş la dublu vâsle), însă ea se împarte la două persoane. Eu cred însă că Ana-Maria Brânză ar trebui să primească acest titlu fiind un sport individual... Ea are o imagine foarte bună şi reuşeşte să impulsioneze acum tot sportul românesc. Ea nu este într-un con de umbră unde doar comunitatea respectivă ştie că e cea mai bună. Ea are lumina reflectoarelor pe ea şi reuşeşte să facă faţă. Eu sunt convins că şi după retragerea ei vor apărea sportive de talia sa. Avem câteva sporturi cu şcoli şi istorie în spate, mă refer la canotaj, la scrimă sau gimnastică. Eu cred că sporturile acestea nu au cum să moară... poate că vor avea un an-doi-trei mai slabi, dar oricând poate apare un nou chihlimbar", a precizat Alexandru Ciocan.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, ciclistul român Vlad Dascălu, aflat la prima sa participare, s-a clasat pe locul 7 în concursul de mountain bike . Campion mondial Under-23 în 2019, Dascălu a ocupat locul patru în proba de cross-country olympic (XCO) la Campionatele Mondiale de mountain bike de la Val di Sole (Italia). Ulterior, el a urcat pe treapta a doua a podiumului la Cupa Mondială de mountain bike de la Snowshoe (SUA) în proba de cross-country olimpic.



Eduard Novak, ministru al Tineretului şi Sportului, a câştigat medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo în proba de urmărire individuală 4.000 m pe velodrom, cat. C4. Tot în cadrul competiţiei din Japonia, Novak s-a clasat pe locul 8 în proba de contratimp pe şosea, categoria C4.

Ciclistul Daniel Crista a câştigat două medalii de aur Cupa Mondială de velodrom de la Cali (Columbia) în la urmărire individuală 4.000 m şi în proba de omnium.

În Turul Ciclist al României 2021, rutierul Serghei Ţvetcov s-a clasat pe locul 2 în clasamentul final, în timp ce Emil Dima a câştigat etapa a treia. Cursa a fost câştigată de polonezul Jakub Kaczmarek.


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Turul Sibiului a fost câştigat de italianul Giovanni Aleotti, dar Eduard Grosu s-a clasat pe locul al doilea în etapa a treia (ultima).

Polonezul Alan Banaszek a câştigat Turul Ţinutului Secuiesc.

De asemenea, Theodor Matican a câştigat medaliile de bronz la două probe din cadrul Campionatelor Europene de paraciclism de la Schwanenstadt şi Lochen am See (Austria).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!