RETROSPECTIVĂ 2021/ Competiţie strânsă în cursa pentru spaţiu între SpaceX, Virgin Galactic şi Blue Origin

RETROSPECTIVĂ 2021/ Competiţie strânsă în cursa pentru spaţiu între SpaceX, Virgin Galactic şi Blue Origin

O scurtă plimbare până deasupra atmosferei terestre, în locul de întâlnire cu spaţiul cosmic sau o călătorie până la Lună şi înapoi - era turismului spaţial a început din acest an, cel puţin pentru cei care îşi permit să plătească un loc în capsulele spaţiale construite de companiile conduse de trei miliardari celebri: Elon Musk şi SpaceX, Jeff Bezos şi Blue Origin şi respectiv Richard Branson şi Virgin Galactic.

Anul 2021 a fost unul extrem de important pentru noul sector al turismului spaţial, atât Blue Origin cât şi Virgin Galactic şi SpaceX finalizând cu succes primele misiuni turistice.

Virgin Galactic

La 11 iulie excentricul miliardar britanic Richard Branson a încheiat cu succes, printr-o aterizare la New Mexico, o călătorie în spaţiu la care visase dintotdeauna, chiar dacă a durat doar câteva minute . Călătoria până la frontiera dintre atmosferă şi spaţiul cosmic, s-a produs la bordul navei construite de compania sa Virgin Galactic - VSS Unity, care a transportat, de asemenea, doi piloţi şi alţi trei pasageri.

Richard Branson a devenit astfel primul miliardar care a ieşit în spaţiu la bordul unei nave dezvoltate de o companie pe care a înfiinţat-o el însuşi. Alţi oameni foarte bogaţi au ajuns în spaţiul cosmic înaintea sa, însă la bordul unor capsule ruseşti, în anii 2000.



Rolul oficial asumat de Richard Branson (70 de ani) pe durata zborului a fost să testeze şi să evalueze experienţa pe care o vor trăi viitorii clienţi.

La circa 15 kilometri înălţime, nava spaţială, echipată cu motor de rachetă, s-a desprins de avionul său purtător şi a început o ascensiune supersonică, ajungând la o altitudine de peste 80 km.

Odată motorul oprit, pasagerii au putut să se desprindă de scaunele lor pentru a pluti câteva minute în imponderabilitate şi să admire curbura Terrei de la unul dintre cele 12 hublouri ale cabinei. După ce a atins nivelul maxim de aproximativ 86 km altitudine, avionul suborbital VSS Unity a început procesul de coborâre.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”