RETROSPECTIVĂ 2015 Stephen Hawking: Trei amenințări care ar putea distruge specia umană

RETROSPECTIVĂ 2015 Stephen Hawking: Trei amenințări care ar putea distruge specia umană

Celebru pentru teoriile sale cu privire la găurile negre și la singularități gravitaționale, astrofizicianul britanic Stephen Hawking devine din ce în ce mai cunoscut și pentru avertismentele pe care le-a făcut cu privire la amenințările cu care se va confrunta umanitatea în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, conform unui material publicat de Live Science.

Stephen Hawking suferă de o maladie neuronală motorie similară sclerozei laterale amiotrofice (ALS) și de foarte mult timp a rămas paralizat și nu poate vorbi decât cu ajutorul unui sintetizator de voce. Starea precară a sănătății nu l-a oprit, însă, pe celebrul profesor de la Universitatea Cambridge să-și continue activitatea de cercetare. El a făcut o serie de comentarii cu privire la pericolele cu care se va confrunta omenirea pe termen mediu și îndepărtat.

Una dintre amenințări este reprezentată de dezvoltarea Inteligenței Artificiale, sau pe scurt AI-ul care ni se pare că nu este niciodată suficient de bun în jocurile pentru PC sau console. Hawking face parte dintr-un grup restrâns dar în creștere de oameni de știință care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul Inteligenței Artificiale. Acest tip de inteligență a mașinilor ar putea într-o zi să o egaleze sau chiar să o depășească pe cea umană, fapt ce ar putea declanșa un scenariu apocaliptic de tipul celor exploatate deja de Hollywood în filme precum "Matrix" sau "Terminator".

"Dezvoltarea unei inteligențe artificiale complete ar putea însemna sfârșitul speciei umane", declara Hawking pentru BBC în decembrie 2014. Această declarație a fost făcută drept răspuns la o întrebare despre noul sintetizator inteligent de voce pe care îl folosește savantul.

Avertismentul lui Stephen Hawking nu a rămas fără ecou. Nimeni altul decât "copilul teribil al erai digitale", miliardarul și omul de afaceri Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX și Tesla Motors, a declarat la rândul său că inteligența artificială reprezintă "cea mai gravă amenințare existențială la adresa omenirii". În luna ianuarie a acestui an, Hawking, Musk și alți oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă în care semnalează și explică atât riscurile cât și beneficiile dezvoltării sistemelor de inteligență artificială.

"Ținând cont de uriașul potențial al inteligenței artificiale, este important să studiem cum am putea să-i culegem roadele evitând potențialul pericol pe care-l reprezintă", se precizează în scrisoare publicată online la 11 ianuarie de către organizația Future of Life Institute, organizație care își propune să găsească soluții la amenințările globale cu care se confruntă umanitatea.

Mulți cercetători din domeniul inteligenței artificiale doresc însă să calmeze lucrurile și susțin că nu suntem nici măcar aproape de a produce o inteligență artificială capabilă de conștiință de sine și cu o capacitate superioară celei umane.

"Ne aflăm la zeci de ani distanță de orice tehnologie din acest domeniu care ar putea să ridice motive de îngrijorare", a susținut Demis Hassabis, cercetător în domeniul AI la Google DeepMind, care tocmai și-a prezentat noua realizare: un program AI care învață singur să se joace pe calculator. Cu toate acestea, "este un moment bun să începem dezbaterile pe acest subiect", a adăugat el.

O altă amenințare planează asupra societății umane încă de la începuturi: agresivitatea umană. Dacă mașinile pe care le construim nu ne vor ucide, am putea ca noi să le folosim pentru a face acest lucru. Stepehn Hawking este convins că agresivitatea umană poate duce la distrugerea întregii civilizații.

Fizicianul a făcut un tur al Muzeului Științelor de la Londra în compania unui câștigător al unui concurs, Adaeze Uyanwah, un profesor în vârstă de 24 de ani din California, al cărui premiu a fost tocmai întâlnirea cu celebrul astrofizician. Atunci când Uyanwah l-a întrebat ce defect uman ar dori să schimbe dacă ar putea, Hawking a răspuns: "Mi-ar plăcea să corectez agresivitatea umană. Chiar dacă ne-a oferit șansa de a supraviețui pe când nu ieșisem încă din peșteri, pentru a dobândi mai multă hrană, teritorii sau partenere pentru reproducere, agresivitatea în prezent amenință să ne distrugă pe toți".

Spre exemplu, un război nuclear major ar pune capăt civilizației și ar putea chiar să ducă la dispariția speciei umane, conform lui Hawking.

Întrebat ce calitate umană ar dori să întărească, Hawking a ales empatia pentru că "ne aduce împreună într-o stare pașnică și plină de dragoste".

De asemenea, Stephen Hawking consideră că explorarea spațiului este extraordinar de importantă pentru a asigura supraviețuirea speciei. "Cred că pe termen lung viitorul omenirii este legat indisociabil de spațiul cosmic, care reprezintă o importantă asigurare de viață pentru supraviețuirea noastră, ca specie, putând împiedica dispariția omenirii prin colonizarea altor planete".

Cea de-a treia amenințare importantă cu care se va confrunta omenirea este cea legată de viața extraterestră. Încă din 2010 Stephen Hawking avertiza că, dacă există viață extraterestră inteligentă, s-ar putea să nu fie tocmai prietenoasă cu oamenii.

"Dacă vom fi vizitați de extratereștri, cred că urmările vor fi similare debarcării lui Cristofor Columb în America, eveniment care nu a mers tocmai bine din punctul de vedere al indigenilor americani", a susținut Hawking într-unul din episoadele seriei "Into the Universe with Stephen Hawking", realizată de Discovery Channel.

Civilizațiile extraterestre avansate ar putea deveni nomade prin Univers, căutând să cucerească și să colonizeze orice planetă le iese în cale. "Dacă așa stau lucrurile, pentru ei ar fi important să exploateze resursele fiecărei planete pentru a putea construi și mai multe nave stelare pentru a-și putea continua drumul prin Univers. Cine știe care ar putea fi limitele unei astfel de civilizații?"

De la amenințarea reprezentată de sistemele de inteligență artificială care ar putea deveni conștiente de sine și mai inteligente decât creatorii lor, până la întâlnirea cu o civilizație extraterestră avansată pornită să cucerească Universul sau amenințarea propriei noastre agresivități care poate declanșa un război ce va pune capăt civilizației, viitorul omenirii este sumbru pentru Stephen Hawking.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…