RETROSPECTIVĂ 2015 Camera Deputaților a rămas în acest an fără 14 deputați, dar și fără un grup parlamentar

RETROSPECTIVĂ 2015 Camera Deputaților a rămas în acest an fără 14 deputați, dar și fără un grup parlamentar

Camera Deputaților a rămas în acest an fără 14 deputați - cei mai mulți dintre ei și-au dat demisia, altora le-au încetat mandatele de drept, iar trei au decedat.

Aurel Vlădoiu (PSD), Gheorghe Ciobanu (PSD), Octavian Bot (ALDE) sunt deputații care au decedat în 2015 în timpul mandatului de parlamentar.

Ion Ochi (PSD) și-a dat demisia din Parlament în luna septembrie a acestui an deși, cu câteva luni înainte, plenul Camerei Deputaților respinsese cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării sale preventive. În luna iunie, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pentru presupuse fapte de pe vremea în care a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Vasile Mocanu (PSD) și-a dat demisia din Parlament din motive medicale. Deși liderul grupului deputaților PSD, Marian Neacșu, a primit un răgaz de o săptămână în care să îl convingă pe Mocanu să nu plece din Camera Deputaților, acesta și-a menținut demisia.

Miron Mitrea (PSD) a renunțat și el funcția de deputat după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. Ulterior, Mitrea a anunțat că va renunța la toate funcțiile politice.

Marian Ghiveciu (PSD) și-a dat demisia din Parlament după mai multe neînțelegeri pe care le-a avut cu colegii săi de partid la organizația PSD Buzău, din care a făcut parte. Ghiveciu a invocat printre motivele care au stat la baza renunțării la calitatea de deputat faptul că nu a găsit sprijin în promovarea mai multor proiecte de legi avansate către Guvern.

Ioan Adam (PSD) a părăsit și el Camera Deputaților. Acesta a fost arestat pe 20 noiembrie 2015 printr-o decizie luată de instanța supremă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din Bacău.

Dănuț Culețu (PNL) a renunțat, de asemenea, la funcția de deputat în acest an. Purtătorul de cuvânt al deputaților liberali, Cristina Pocora, a declarat că acesta și-a dat demisia din Parlament deoarece are un dosar în instanță și nu a vrut să afecteze imaginea partidului și a Parlamentului.

Ion Diniță (ALDE) a părăsit prin demisie Camera Deputaților. Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Diniță, pus sub acuzare în dosarul de corupție al președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, iar deputații au aprobat această solicitare.

Marko Attila Gabor (UDMR) și-a dat demisia din Parlament după ce DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a sa. Deputatul UDMR și-a dat demisia înainte ca plenul să decidă asupra cererii DNA pe numele său și după ce a părăsit România plecând în Ungaria.

Mai multor deputați le-au încetat mandatele de drept în acest an ca urmare a unor incompatibilități sau condamnări. Aceștia sunt Oana Niculescu Mizil, Monica Iacob Ridzi, Petre Roman.

* La Camera Deputaților, grupul parlamentar al PSD în care activează și deputații UNPR continuă să fie cel mai numeros. El numără 179 de membri. În acest an, grupul a pierdut 18 membri ca urmare a unor demisii din Parlament, decese sau plecări la alte grupuri. Printre cei care au plecat la alte grupuri parlamentare sau au preferat să rămână neafiliați se numără: Mihai Sturzu, Petre Petrescu, Florentin Gust, Răzvan Condurățeanu, Marian Avram, care sunt deputați neafiliați, Florin Secară, Gheorghe Roman, Florian Nicolae, care au ales PNL, și Radu Popa, care a plecat la grupul parlamentar național democrat.

Grupul parlamentar al PNL are în acest moment 117 membri, grupul ALDE are 24 de membri, grupul UDMR are 17 membri, grupul minorităților are 17 membri, iar la Camera Deputaților sunt 16 parlamentari neafiliați niciunui grup.

* Camera Deputaților a pierdut în acest an nu numai deputați, ci și un întreg grup parlamentar, care a fost desființat. Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis că Grupul parlamentar național democrat, care era alcătuit în mare parte din foștii membri PP-DD, nu mai îndeplinește condițiile pentru funcționare. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a afirmat că după schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților, din 18 iunie, nu se mai puteau face grupuri de independenți și, întrucât niciun membru din grup nu mai este membru PP-DD, grupul acesta trebuia desființat. Din acest grup făceau parte 12 deputați neafiliați.

* Deputații au dezbătut în acest an patru moțiuni simple la adresa unor membri ai Guvernului Ponta, iar toate patru au fost respinse.

Moțiunea simplă inițiată de PNL "PSD guvernează la negru. Totul pentru PSD, nimic pentru cetățean" a fost adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb. Liberalii au cerut explicații ministrului Muncii cu privire la OUG 86/2014 prin care Guvernul desființează Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, urmând să formeze, prin comasare, Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială. Moțiunea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților.

O altă moțiune simplă, inițiată tot de PNL, a fost cea intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD—între Făt—Frumos și Fata Morgana". Deputații PNL îi solicitau ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la "situația catastrofală" a ratei de absorbție, a blocajelor și a lipsei complete de viziune privind atragerea și utilizarea banilor de la UE.

"În lipsa oricărei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment", este o altă moțiune simplă depusă de PNL și respinsă de deputați. În moțiune, liberalii solicitau elaborarea Strategiei Energetice Naționale, printr-un dialog cu actorii implicați, o strategie care să răspundă cu adevărat nevoilor interne și, mai departe, provocărilor și cerințelor Uniunii Europene.

Cea de-a patra moțiune simplă discutată de deputați în acest an a fost denumită "PSD curentează banul public — bonusuri uriașe, contracte cu dedicație și secrete de stat la Transelectrica", inițiată de PNL. Liberalii îi cereau ministrului Economiei, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influența PSD". Potrivit semnatarilor moțiunii, companiile de stat, în special cele din domeniul energiei, au devenit în mandatul de premier al lui Victor Ponta "anexe" ale partidului condus de acesta, prin care "sunt alimentate firmele și buzunarele prietenilor politici ai guvernării PSD-iste".

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!