Retragerea Turciei din tratatul care combate violența împotriva femeilor, „conformă dreptului turc”

Retragerea Turciei din tratatul care combate violența împotriva femeilor, „conformă dreptului turc”

Cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay, a decis luni că decizia acestei ţări de a se retrage din „Convenţia de la Istanbul'' este conformă dreptului turc, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres .

Recep Tayyip Erdogan.  FOTO EPA-EFE

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA-EFE

„Convenţia de la Istanbul'', un tratat european al cărui scop declarat este combaterea violenţei împotriva femeilor, dar căruia Turcia şi state est-europene îi reproşează că încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT, nu era privită cu ochi buni de preşedintele turc.

„Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim”

Recep Tayyip Erdogan a hotărât în primăvara anului 2021 retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.

Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei'', avertiza preşedintele Erdogan.

Argumentul Guvernului de la Ankara a fost că că această convenţie „a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea'', referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.

Grupuri din rândul opoziţiei au atacat în justiție decretul prezidenţial emis de Erdogan în martie 2021 pentru retragerea Turciei din convenţie, însă hotărârea de luni a Danistay validează definitiv acest decret.

Recep Tayyip Erdogan a promis că retragerea Turciei din acest tratat nu va avea nicio influenţă negativă asupra măsurilor de combaterea a violenţei împotriva femeilor, promiţând chiar că va înăspri legislaţia în acest sens, prin stabilirea ca circumstanţe agravante a ameninţărilor şi agresiunilor împotriva soţiilor sau fostelor soţii, potrivit Agerpres.

Organizaţii pentru drepturile omului din UE și SUA au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul.

Convenţia de la Istanbul, adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor .

Convenţia obligă guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.

Decizia luată de Erdogan, într-un context în care cazurile de feminicid cresc constant în Turcia de un deceniu, a provocat furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea UE, a Statelor Unite şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

Convenţia a intrat în vigoare în România în septembrie 2016 , dar a însemnat prea puţin pentru victime, deoarece nu este cunoscută şi transpusă suficient. Odată cu anunţul că Polonia se retrage din rândul semnatarilor Convenţiei, trăim câteva zile în care subiectul va fi discutat, pentru ca apoi să revină amnezia generală în societate

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…