Retragerea rușilor din Ucraina: hartă care arată cum au pierdut din zonele ocupate

Retragerea rușilor din Ucraina: hartă care arată cum au pierdut din zonele ocupate

Pierderea treptată de teritoriu de către trupele ruse, în Ucraina, e arătată, pas cu pas, într-o analiză și hartă interactivă a publicației Newsweek. După ofensiva de din primele luni, rușii sunt acum puși pe fugă.

Harta cu retragerea rușilor din zonele ocupate în Ucraina de la începutul invaziei FOTO Captură video

Ucrainenii recuperează rapid din teritoriul ocupat de ruși FOTO Captură video

În septembrie au avut loc schimbări dramatice pentru armatele lui Vladimir Putin din Ucraina, care au fost forțate să iasă din aproape toată provincia nordică Harkov, la vest de râul Oskil, și pierd încet teren în jurul orașului Herson ( zona sudică).

În nord, trupele ruse au fost forțate să se retragă rapid, în unele cazuri „abandonând jumătate din echipament”. Ucraina a capturat tancuri și depozite de arme rusești, împreună cu orașul Izium, vital din punct de vedere strategic.

O hartă interactivă produsă de Newsweek, bazată pe date de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), arată cât de radical s-au schimbat sorții de când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Ofensivă pe trei direcții

Ofensiva rusă inițială a avut loc pe trei axe principale. În nord, trupele s-au mutat din Belarus, aliatul Rusiei, în încercarea de a captura Kievul și de a decapita conducerea Ucrainei. În nord-est, au făcut o încercare de a pune mâna pe Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Spre sud, trupele rusești au fost mai ales în Crimeea – pe care Putin a anexat-o în 2014 – în sudul Ucrainei, obținând inițial câștiguri mari. Mai la est, forțele ruse au atacat în regiunea Donbas.

Potrivit ISW, cu sediul la Washington D.C., atacul rus inițial a avut un succes relativ, apropiindu-se de Kiev atât din nord-est, cât și din nord-vest și confiscând o bună parte din Ucraina de sud, inclusiv orașele Herson și Melitopol. Mariupol, un oraș cheie de la Marea Neagră, care se află între Rusia și un pod terestru incontestabil către Crimeea, a fost asediat de ruși, cu trupele ucrainene care au rezistat în uzina de oțel Azovstal până la jumătatea lunii mai.

Până pe 25 martie, trupele ucrainene au început să contraatace, în special în nordul din jurul Kievului. Forțele ruse s-au blocat, cu lanțuri de aprovizionare vulnerabile, iar până la 8 aprilie s-au retras de pe teritoriul pe care îl ocupau la nord de Kiev și la vest de Harkov.

În aprilie, mai și iunie, trupele ruse au lansat operațiuni ofensive în estul regiunii Donbas, dar au făcut doar progrese lente. Ei au ocupat orașul important din punct de vedere strategic Sievierodonetsk la mijlocul lunii iunie, după lupte aprige, care au văzut o mare parte din el nivelată.

Începutul contraofensivei

În lunile iunie și iulie, forțele ucrainene au început să lovească cu succes posturile de comandă rusești și depozitele de muniție din spatele liniilor frontului cu HIMARS și alte arme avansate furnizate de vest. Până la sfârșitul lunii august, erau gata să treacă la ofensivă, făcând inițial atacuri de sondare în jurul Hersonului, izolat de principala forță rusă la sud de râul Nipru.

Aceasta a fost doar un preambul a ceea ce avea să urmeze, trupele ucrainene străpungând liniile rusești mai la nord, în jurul Harkovului, și eliberând cea mai mare parte a provinciei Harkiv de armata lui Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că trupele sale au recuperat 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia, în operațiuni ofensive de la începutul lunii septembrie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!