Retragerea rușilor din Herson ar putea întări influența lui Prigojin și a altor „forțe de securitate“ în Rusia

Retragerea rușilor din Herson ar putea întări influența lui Prigojin și a altor „forțe de securitate“ în Rusia

Retragerea rușilor din Herson a provocat critici ascuțite în Federația Rusă din partea societății, experților militari și personalităților publice. Retragerea forțelor de ocupație din sud poate deveni un catalizator pentru creșterea influenței facțiunii „forțelor de securitate” din Kremlin, în special, șefului companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin , care și-a exprimat anterior nemulțumirea față de acțiunile conducerii militare și politice a țării, susțin experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) .

Influența „Bucătarului lui Putin“ la Kremlin, în creștere Foto Profimedia

Influența „Bucătarului lui Putin“ la Kremlin, în creștere Foto Profimedia

Potrivit analiștilor, susținătorii wagnerioților și liderul lor sunt extrem de nemulțumiți de decizia lui Putin și a lui Șoigu de a retrage trupele din Herson. Ei îi critică în mod deschis pe ambii și, prin urmare, câștigă Prigojin „puncte suplimentare” în ochii susținătorilor radicali care cer continuarea războiului.

Mai mult, șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că organizaţia sa va antrena „miliţeni” şi va ridica fortificaţii în două regiuni rusești situate la graniţa cu Ucraina.

„Compania militară privată Wagner ajută şi va ajuta populaţia din teritoriile de frontieră (cu Ucraina, n. red.) să primească instruire, să construiască instalaţii, să pregătească oamenii şi să organizeze miliţii”, a spus Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord.

Potrivit lui Prigojin, aceste noi activităţi au început în regiunile Belgorod şi Kursk, afectate în ultimele luni de atacuri atribuite de Rusia armatei ucrainene.

Obiectivul este de a construi „lucrări fortificate şi centre de pregătire pentru miliţieni în regiunile de graniţă”, susține Prigojin.

În ultimele luni, Wagner a operat activ pe frontul ucrainean, în sprijinul armatei ruse. După ani de negare, Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a recunoscut în septembrie că este proprietarul Wagner.

În octombrie, el a deschis cu mare pompă într-o clădire de sticlă din Sankt Petersburg sediul „companiei militare private Wagner”.

De-acum, acest pretins om de afaceri supranumit „Bucătarul lui Putin” operează la vedere, semn al unei anumite ascensiuni la putere de la declanșarea războiului din Ucraina.

Unii bloggeri militari ai Federației Ruse numesc înfrângerea de la Herson „trădare”. Aceștia susțin că Kremlinul predă constant „teritoriile” fără a cere părerea rușilor.

ISW subliniază că Prigojin și câțiva bloggeri militari au discutat anterior posibilitatea ca „societatea civilă rusă” să vină în apărarea țării. Critica tot mai mare la adresa deciziei de retragere din Herson contrastează puternic cu sprijinul general pentru această decizie din partea comunității militare de până acum.

Un grup tot mai mare 0de elite din Moscova îi cere lui Putin să escaladeze în Ucraina și vede Herson ca o lovitură masivă pentru mândria rusă.

Declarațiile vin după o afirmație conform căreia lui Putin i-au fost oferite condiții de capitulare de către Occident. Predarea ar însemna că Rusia renunță la tot teritoriul său din Ucraina, cu excepția Crimeii, a spus un expert rus în politică. Crimeea ar deveni o zonă demilitarizată, statutul său nu va fi discutat din nou până în 2029.

Putin ar evita acuzațiile penale pentru război și i se va permite să rămână la putere, a susținut profesorul Valeri Solovei, fost analist la Institutul de Relații Internaționale din Moscova.

El a spus că propunerea a fost discutată între Ucraina și aliații săi occidentali înainte de a fi propusă cercului apropiat al lui Putin. Afirmația nu a putut fi verificată.

Și Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a izbucnit într-un acces de furie după retragerea armatei ruse din Herson.

”Prea multe gunoaie au mințit. Au mințit de sus până jos. Despre ce aveau în ascunzători. Despre starea vehiculelor. Despre cât de mulți miliari sunt pe front. Și niciunul nu a fost împușcat. Niciun nenorocit nu a fost prins de urechi. Nu s-a terminat singur. Nu a scris niciun raport”, sunt câteva dintre cuvintele grele transmise într-o emisiune radio și în mediul online de propagandistul de la Moscova.

Un detașament de luptă de dreapta din armata rusă a calificat retragerea forțelor Moscovei din Herson drept o „trădare a poporului rus”. Comentariile de pe canalul de socializare Telegram al Grupului de Recunoaștere a Asalturilor de Sabotaj (DShRG) sau „Rusici” au urmat anunțului ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căruia forțele sale se vor retrage de pe malul vestic al râului Nipru.

Comandantul rus Serghei Surovikin a declarat că această mutare va păstra viețile și capacitatea de luptă a forțelor sale. Însă decizia a fost privită cu superficialitate de Rusici, o grupare de dreapta pro-rusă care a participat, de asemenea, la războiul din Donbas din iunie 2014 până în iulie 2015. Detașamentul a fost fondat de Aleksei Milciakov, care este descris ca fiind neonazist. Se crede că grupul său are o legătură strânsă cu grupul de mercenari Wagner, al cărui fondator, Evgheni Prigojin, joacă un rol-cheie în războiul din Ucraina.

„Orașul nu a fost distrus nici măcar înainte de capitulare (totul ar fi trebuit să fie aruncat în aer)”, se arată în mesajul transmis de Rusici, care îi vizează pe „clovnii din regiunea Moscovei care nu au învățat cum să lupte normal în opt luni”. „Pentru noi, aceasta este o altă trădare a poporului rus, care crede din ce în ce mai puțin că «Rusia este aici pentru totdeauna»”, a spus Rusici, adăugând: „Care este următorul gest de bunăvoință? Berdiansk sau Melitopol?

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”