REȚINERI bombă făcute de DNA

REȚINERI bombă făcute de DNA

Fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost retinuti joi dupa-amiaza de DNA Ploiesti in dosarul privind Apa Nova, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu este suspectat ca ar fi facut trafic de influenta in favoarea societatii Apa Nova Bucuresti prin intermediul lui Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, ambii avand relatii importante in administratia publica locala, potrivit surselor citate.

Timp de mai multi ani, Ovidiu Semenescu, in calitate de reprezentant neoficial in Romania al unui grup de firme, s-ar fi folosit de relatia cu Vlad Moisescu si de influenta pe care acesta o avea la nivelul Primariei sectorului 1, pentru obtinerea unor contracte cu institutii publice. In schimbul serviciilor sale, Moisescu ar fi primit contracte de consultanta pentru o firma pe care o controla, fara a presta in realitate niciun serviciu in baza acelor contracte.

Semenescu ar fi procedat in acelasi mod si cu Costin Berevoianu, pentru ca acesta sa-si exercite influenta la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti.

Conform acelorasi surse, Semenescu ar fi primit sume mari de bani in schimbul interventiilor in favoarea firmelor controlate de grupul respectiv, desi nu a fost niciodata angajat oficial in nicio functie din cadrul acestor societati.

Procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA au ridicat, joi, documente de la Apa Nova Bucuresti, de la Primaria sectorului 1 si Primaria Capitalei, acestia efectuand, totodata, cinci perchezitii in Capitala, la domicilii si sedii de firme, intr-un dosar de fapte de coruptie din perioada 2008-2015.

La sediul DNA Ploiesti au fost adusi pentru audieri omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, precum si Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 24 septembrie 2015, a inculpaților:

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- trafic de influență (2 infracțiuni),
- cumpărare de influență (2 infracțiuni),

MOISESCU VLAD OCTAVIAN (sub control judiciar în altă cauză) și BEREVOIANU COSTIN, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008 - 2015, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.
Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu Vlad-Octavian (respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consilului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).
Urmare a acestei înțelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.
Spre exemplu, în perioada ianuarie - aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.

În același context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.
În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.
În cazul inculpatului Moisescu Vlad-Octavian caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că:
- unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului,
- unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă,
- erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document,
- au existat contracte semnate după efectuarea plății.
Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată:
- încheierea unor contracte de consultanță,
- încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului,
- încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.
Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

Inculpaților Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian și Berevoianu Costin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 25 septembrie 2015, să fie prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...