Rețeta pentru salată de vinete a lui Radu Anton Radu. Secretul care o face diferită
Una din piesele de rezistență ale gastronomiei românești, salata de vinete este un deliciu vara, fiind foarte ușor de realizat și savuroasă. Iar rețeta din cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman îi aduce un plus de unicitate.
FOTO: Shutterstock
Radu Anton Roman a descris, în faimoasa sa carte „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, modul de preparare a salatei de vinete.
„E aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna”, nota regretatul jurnalist, potrivit parintidenota10.ro .
Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârşitului verii şi o vedetă omniprezentă a „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei etc.
Ingrediente:
- 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
- 1 pahar untdelemn
- 1 ceapă roşie, mare tare
- 1 lingură oţet de mere
- 2 roşii coapte
- sare, piper
Mod de preparare:
Salata de vinete nu presupune mult timp în bucătărie. Pasul esențial este coacerea legumelor pe foc viu (grătar), pe toate părțile, până când coaja se înmoaie bine.
Cojile arse se curăță imediat, se sărează și se pune miezul la scurs pe un tocător înclinat timp de cel puțin o oră. Ceapa se toacă mărunt, se spală în apă rece și se scurge bine, amestecând apoi cu oțetul. Vinetele se toacă sub formă de pastă și apoi se freacă cu ulei, puțin câte puțin.
Știm că salata de vinete este aproape gata când începe să se întărească și să se facă spumoasă, arată rețeta faimosului scriitor-gastronom. La final se adaugă sosul de ceapă cu oțet și piper după gust, dacă este nevoie. La final preparatul se poate orna cu felii de roșii. Se servește cu pâine.
Secrete pentru o salată de vinete extrem de gustoasă
Pentru o salată de vinete extrem de gustoasă, se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat. Vinetele scurse şi tocate pot fi gătite şi cu maioneză.
După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Sursa: adevarul.ro