Rețeta lui Radu Anton Roman pentru cea mai autentica zacusca. Secretul stă în ordinea de gătire a legumelor
Radu Anton Roman a lăsat moștenire o rețetă secretă de zacuscă de vinete, perfectă pentru toamnă, în care ordinea de gătire a legumelor este esențială pentru un gust desăvârșit autentic românesc.
Cum să faci cea mai autentică zacuscă după rețeta lui Radu Anton Roman FOTO Arhivă
Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate odată cu venirea toamnei, iar rețeta lui Radu Anton Roman necesită ingrediente ușor de găsit în această perioadă a anului.
Rețeta de zacuscă autentică românească
Pentru rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- O căpățână de usturoi
- Sare, piper și boia după gust
Ordine în care se gătesc legumele
Primul pas este coacerea vinetelor pe plită, urmată de curățarea lor de coajă și scurgerea acestora.
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se toacă și se pun la călit în ulei încins”, explică Roman.
După ce legumele se călesc, se adaugă vinetele și roșiile, care au fost curățate și tocate mărunt.
Amestecul trebuie să fiarbă timp de o oră, la foc mic, într-un vas acoperit, cu amestecări dese pentru a evita lipirea. La final, se adaugă usturoiul, sarea, piperul și boiaua, iar zacusca se mai lasă să dea în câteva clocote
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.
Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Sursa: adevarul.ro