Rețeta celui mai popular preparat. Secretul ciorbei de perișoare, cum le faci ca să nu se desfacă la fiert
Preparat nelipsit de pe mesele românești, cea mai bună ciorbă de perișoare se gătește după rețeta regretatului gastronom, Radu Anton Roman. Mâncarea delicioasă se acrește cu borș și se drege cu smântână.
Ciorba de perișoare, un preparat nelipsit de pe mesele românilor FOTO Adevărul
Rețeta ciorbei perfecte o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată cum descrie Radu Anton Roman preparatul deosebit de gustos :
„Mâncare muntenească prin excelenţă - dar se face, de secole, în toată ţara, de la Săveni la Cerna şi de la Carei la Vama Veche, după aceeaşi rețetă. Fără să fie strict românească, ciorba de perişoare, alături de alte câteva ciorbe de zi cu zi, are un pronunţat caracter naţional, fiind prezentă cel puţin o dată pe lună pe mai toate mesele nord-danubiene. Produs de sinteza asiato-european: orez (noi şi islamul), borș (noi şi Trotki), leuştean (noi şi fanarioţii) - perişoara are totuşi şi un zvâcnet patriotic - apa e indigenă, iar vaca de la Răcari".
Ingrediente
Perişoare: 250 g carne viţel sau mânzat 30 g orez 30 g făină 1-2 albuşuri ou mare piper, mărar 1 linguriţă ceapă tocată
Zeamă: 1 kg oase viţel 1 l borş 1 roşie 1 ceapă 1 ardei gras 1-2 gălbenuşuri 100 ml smântână sare 2 l apă albitură: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 ţelină mică leuştean
Mod de preparare
„Se curăţă ceapa şi albitura, se rad mărunt. Se pun la fiert o jumătate de oră împreună cu roşia şi ardeiul tocate, oasele sparte şi o linguriţă de sare. Se toacă carnea. Se spală orezul, se scurge. Se amestecă bine carnea cu linguriţa de ceapă rasă, orezul, făina, albuşul, piper după gust, o linguriţă de sare, mărar. Se scot oasele din zeamă. Se ia din amestec cu linguriţa , se rotunjeşte un pic - udaţi-vă mâna cu puţină apă rece - şi se pun în ciorba clocotind. Se lasă să mai fiarbă, încet, acoperit, încă o jumate de oră cu perişoarele înăuntru. Se adaugă borşul, să fiarbă 2-3 minute. Se potriveşte de sare. Se aromează cu leuştean tocat, se drege cu smântână bătută cu gălbenuş", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Gazetar, scriitor și realizator TV
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Sursa: adevarul.ro