Reţeaua Facebook, acuzată de cenzură în Grecia în cazul unei manifestaţii în favoarea unui militant de extremă-stânga
Câţiva fotografi şi un avocat din Grecia au acuzat marţi Facebook de cenzură, afirmând că reţeaua de socializare americană a eliminat fotografii de la o manifestaţie în favoarea unui deţinut de extremă-stânga aflat în greva foamei, relatează AFP.
Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat luni în faţa parlamentului de la Atena în semn de susţinere a lui Dimitris Koufodinas, în greva foamei de la începutul lui ianuarie şi spitalizat la terapie intensivă.
Facebook, care are o politică de a nu favoriza promovarea extremiştilor sau teroriştilor, a transmis că postările despre Koufodinas "încălcau standardele noastre în privinţa persoanelor şi organizaţiilor periculoase".
"Facebook a eliminat postările mele pentru că au încălcat standardele comunităţii", a declarat Tatiana Bolari, care lucrează pentru agenţia foto elenă Eurokinissi, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.
"Prin urmare, acest protest nu a avut loc (...) Eu şi restul nu am fost acolo", a adăugat ea.
Lefteris Partsalis, un fotograf independent care lucrează pentru CNN Grecia, a spus că i s-a interzis să transmită live pe Facebook timp de o lună după ce a publicat fotografii cu adunarea de luni.
El a adăugat că Facebook "a cenzurat o postare care descria ce s-a întâmplat pe străzile din Atena ieri, şi nu o postare care ar fi sprijinit pe cineva anume".
"Mii de persoane s-au adunat şi au protestat paşnic", a adăugat el.
Un al treilea fotograf, Marios Lolos, care lucrează pentru agenţia chineză de presă Xinhua, a declarat de asemenea că şi fotografiile sale cu protestul au fost cenzurate pe Facebook.
Un reputat avocat şi apărător al drepturilor omului, Thanassis Kampagiannis, care a participat la manifestaţie şi a contribuit la iniţierea unei petiţii care cere autorităţilor judiciare să accepte cererea lui Koufodinas, a precizat la rândul său că Facebook i-a restricţionat contul.
În vârstă de 63 de ani, Koufodinas, şeful operaţional al grupului '17-noiembrie', a intrat în greva foamei la începutul lui ianuarie în închisoarea de maximă securitate Domokos (din centrul ţării) pentru a cere să fie transferat într-un penitenciar din Atena, mai aproape de familie.
Închis de 18 ani, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a 11 persoane, între care un jurnalist şi un deputat de dreapta.
Avocata sa, Ioanna Kourtovik, a declarat marţi pentru postul de televiziune Open TV că bărbatul "se zbate între viaţă şi moarte, fiind aproape de comă" şi că guvernul a luat măsuri "anticonstituţionale" pentru a-l menţine într-o închisoare de maximă securitate.
Autorităţile judiciare au dat asigurări că au dispus spitalului să ia "toate măsurile necesare" pentru a-l menţine pe militant în viaţă.AGERPRES