Rețea mafiotă!/DIICOT a pus sechestru pe 622 de autoturisme și 357 de suprafețe de teren în dosarul contrabandei cu țigări de la Arad
Peste 620 de mașini și 357 de suprafețe de teren au fost găsite și puse sub sechestru de DIICOT în urma perchezițiilor făcute la membrii unei rețele de contrabandă cu țigări care controla piața din vestul României și „exporta” marfă și în țările occidentale. Printre acestea se numără și o mașină de lux Ferrari, găsită la unul dintre lideri. 23 de persoane au fost reținute în acest caz.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a reținut miercuri 23 de inculpați în urma celor 157 de percheziții efectuate marți, într-un dosar de contrabandă cu țigarete.
„La data de 14.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 23 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani”, se arată într-un comunicat DIICOT.
Procurori au specificat faptul că în urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicate peste 27.000 de țigarete și sume mari de bani.
„La data de 13.07.2021, în baza ordonanțelor de delegare ale DIICOT – Structura Centrală, ofițerii de poliție judiciară din cadrul DCCO și DICE au pus în executare un număr de 157 de mandate de percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Timiș și a municipiului București, în urma cărora au fost audiate 76 de persoane și au fost ridicate 27.200 de țigarete, 3 arme de vânătoare, precum și sumele de 301.950 de lei, 101.015 de euro și 35.880 de dolari”, mai precizează sursa citată.
De asemenea, DIICOT mai arată că procurorii, în urma perchezițiilor, au pus sechestru pe 622 de autoturisme 357 de suprafețe de teren și 50 de imobile.
„A fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale”, explică DIICOT.
Totodată, așa cum prevede procedura, cei 23 de inculpați reținuți vor fi prezentați astăzi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.
La activități au participat jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenției a Jandarmeriei Române, Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca și Grupării Mobile de Jandarmi Târgu-Mureș.
De asemenea, au fost angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și SCCO Gorj și Caraș-Severin.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.