Rețea de trafic de migranți România-Serbia, destructurată de DIICOT. Percheziţii domiciliare în Timiş şi Caraș-Severin
DIICOT a anunțat că efectuază 29 de percheziții domiciliare în județele Timiş şi Caraș-Severin, la o grupare infracțională, obiectul acuzațiilor fiind traficul de migranți. 29 de transporturi ilegale au fost interceptate și oprite. Membrii grupului percepeau o taxă între 500 și 1000 de euro de persoană pentru trecerea frauduloasă a frontierei.
FOTO Inquam Photos / Alexandru Bușca
„La data de 21.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Caraș Severin împreună cu polițiști de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara efectuează 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi”, a anunțat DIICOT într-un comunicat de presă.
Potrivit anchetatorilor, „în cauză s-a reținut că, în perioada octombrie 2021 - martie 2023, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România”.
„Membrii grupului infracțional, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin. Ulterior migranții erau transportați pe raza județului Timiș, de unde erau predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest”, au mai arătat anchetatorii.
Potrivit sursei citate, „grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei, de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România”.
„Au fost interceptate și oprite un număr de 29 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului infracţional, transporturi în care au fost identificaţi un număr de aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană”, mai arată sursa citată.
Anchetatorii au mai anunțat că „peste 25 de persoane urmează să fie conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin”.
Sursa: adevarul.ro