Rețea de trafic cu Ozempic în România: cum era decontat ilegal medicamentul folosit și pentru slăbit

Rețea de trafic cu Ozempic în România: cum era decontat ilegal medicamentul folosit și pentru slăbit

Poliția Română a descoperit o rețea de trafic cu Ozempic, medicamentul pentru diabetici promovat intens pe rețelele sociale pentru efectele sale de pierdere rapidă a kilogramelor, potrivit Digi24 .

Ozempic, un medicament pentru diabet, tot mai promovat online și pentru slăbit. FOTO arhivă

Ozempic, un medicament pentru diabet, tot mai promovat online și pentru slăbit. FOTO arhivă

Angajați ai unei clinici private și ai unei farmacii sunt suspectați că au falsificat rețete cu medicamentul care garantează pierderea rapidă a unui număr mare de kilograme, rețete pe care le decontau apoi de la Casa de Asigurări și vindeau medicamentul pe piața neagră.

În total, 17 persoane sunt cercetate în acest caz, potrivit sursei citate

Rețeaua ar fi creat bugetului asigurărilor de sănătate un prejudiciu care depășește un milion de lei, spun surse din anchetă.

Medicamentul Ozempic, care face furori în mediul online, după ce tot mai multe persoane au afirmat că au slăbit semnificativ administrându-l, e tot mai folosit și în România pentru pierderea în greutate, în ciuda avertismentelor medicilor, care spun că utilizarea lui de către persoane care nu suferă de diabet pot avea efecte adverse.

Amintim că un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat, luna aceasta, o întâlnire dedicată anchetei sale privind rapoartele legate de gândurile suicidare în urma administrării medicamentelor pentru diabet și pierdere în greutate, precum Ozempic de la Novo Nordisk (NOVOb.CO).

Încă de anul trecut, Agenția a început să reexamineze clasa de medicamente destinate pierderii în greutate și diabetului, cunoscute sub denumirea de agoniști ai receptorilor GLP-1. Decizia a fost luată după ce autoritatea de reglementare a sănătății din Islanda a raportat trei cazuri în care pacienții s-au gândit la sinucidere sau la automutilare după ce au folosit medicamentele Novo - Ozempic, un medicament pentru diabet, și Saxenda, un tratament pentru pierderea în greutate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii