Rețea de spioni ruși, descoperită de ucraineni: Ambasadori aflați în slujba SVR
Molfar, o rețea ucraineană de colectare și analize de informații din surse deschise, a publicat date despre 167 de persoane despre care s-a aflat că sunt agenți ai Serviciului Rus de Informații Externe (SVR).
FOTO Shutterstock
Potrivit Kyiv Post, informațiile publicate de Molfar arată că majoritatea agenților SVR operează în Occident sub acoperire diplomatică, cunoscută în limbajul spionilor ca „acoperire oficială”.
Pentru a evita suspiciunile, spionii ruși sunt trimiși ca angajați la misiuni diplomatice, jurnaliști sau colaboratori ai unor organizații culturale. Însă activitatea lor principală este de a se infiltra pentru a desfășura operațiuni în funcție de sarcinile trasate de angajatorul real.
Potrivit directorului executiv al Molfar, Artiom Starosiek, descoperirea identităților spionilor de top ai Rusiei a început de la un pont: cineva a predat o bază de date cu angajați probabili ai SVR.
Deși acționau în secret, totuși „unele lucruri nu pot fi ascunse nici măcar de către spioni, mai ales atunci când trebuie să facă cel puțin unele activități publice în timp ce acționează ca diplomați”, explică Starosiek.
Suspiciunile s-au confirmat după ce Molfar a reușit să localizeze numerele de telefon ale presupușilor spioni și să le verifice, cu ajutorulor unor roboți, în Telegram. În acest caz, investigatorii Molfar au acționat rapid pentru a localiza alte baze de date, atât publice, cât și private, care să permită confirmarea ulterioară a cazului.
Combaterea spionilor ruși activi în Europa este esențială pentru Ucraina, deoarece aceștia au fost trimiși să acționeze ca agenți destabilizatori în „țările gazdă și pe plan internațional”, subliniază Starosiek.
Un caz relevant este cel al lui Gheorghi Mihno, care deține rangul de ambasador. Absolvent al Academiei Diplomatice a Federației Ruse și a Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, ambasadorul Mihno este de fapt ofițer în cadrul Direcției „A” a SVR, unde a condus Departamentul pentru Cooperare Paneuropeană.
În calitate oficială de diplomat, Mihno a fost membru al delegației ruse la Consiliul Europei, la Strasbourg, în Franța, apoi a activat ca reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la organizațiile internaționale cu sediul la Viena, în Austria. În diferite perioade, a fost șeful unei divizii din cadrul Departamentului pentru Cooperare Paneuropeană și director adjunct al Departamentului pentru noi provocări și amenințări al Ministerului rus de Externe.
Anterior, Mihno a lucrat la misiunea rusă pe lângă ONU din New York, unde Rusia deține un loc permanent în Consiliul de Securitate. Datorită calității de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia poate bloca investigații precum cea legată de răpirea copiilor ucraineni, spune Starosiek.
„Oamenii din întreaga lume trebuie să realizeze că această problemă nu este doar despre subminarea credibilității Ucrainei în rândul aliaților noștri. Această problemă este mult mai profundă. Impactul Rusiei va atinge tot mai multe țări, schimbând nu doar politicile lor, ci și securitatea națională”, afirmă Starosiek.
Un alt caz est cel al lui Andrei Grebenșcikov, un angajat al Direcției „A” a SVR care a lucrat sub acoperire diplomatică în calitate de secretar de rang 1 al Ambasadei Rusiei la New York.
Consultând dosare și baze de date publice, Molfar a aflat că Grebenșcikov a fost prim-secretar al Diviziei de dezarmare multilaterală din cadrul Departamentului pentru afaceri de neproliferare și dezarmare, înainte de a fi al vice-secretar al Secției Politice a Ambasadei Rusiei în Canada.
În timp ce se afla la Ottawa, acesta s-a angajat în activități de propagandă, scriind chiar și un articol pentru „The Globe and Mail” intitulat „Cooperați cu Rusia pentru a pune capăt crizei din Ucraina”. Grebenșcikov a a repetat propaganda Kremlinului, dând vina pe Ucraina pentru izbucnirea războiului și prezentând anexarea Crimeei drept o „reunificare”.
Molfar a descoperit și baza de date care arată că suspecții își primeau salariile de la SVR.
„Prin această investigație, urmărim să reducem influența Rusiei în întreaga lume. Suntem recunoscători pentru sprijinul primit din partea presei. Astfel, vom continua să desfășurăm investigații care să acopere dușmanii Ucrainei și să demonstreze crimele de război comise de ruși pe teritoriul Ucrainei”, conchide Artiom Starosiek.
Sursa: adevarul.ro