Retailerii estimează un record al vânzărilor de sărbători; consumatorii au început cumpărăturile mai devreme (analist)

Retailerii estimează un record al vânzărilor de sărbători; consumatorii au început cumpărăturile mai devreme (analist)

Consumatorii şi-au început mai devreme cumpărăturile de sărbători în acest an, iar retailerii speră că vor avea un sezon-record, după ce au fost avertizaţi că ar putea avea probleme în a cumpăra cadourile preferate de Crăciun din cauza problemelor de aprovizionare, consideră Bogdan Maioreanu, analist în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor în cadrul unei platforme de investiţii cu active multiple.

Conform analizei eToro, Federaţia Naţională de Retail din SUA (NRF) estimează că vânzările vor creşte cu 8,5% până la 10,5% faţă de 2020.

În viziunea lui Maioreanu, acest trend se va observa şi în România unde vânzările cu amănuntul în septembrie au fost mai mari cu 8,4% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, deşi au crescut cu doar 0,2% în comparaţie cu luna august.

Totodată, un sondaj al Conference Board arată că 58% dintre consumatorii americani se aşteaptă la preţuri mai mari de sărbători, în timp ce doar 42% intenţionează să comande online cel puţin jumătate din cadouri, în scădere faţă de cei 52% de anul trecut, "ceea ce semnalează o întoarcere a clienţilor la mall".

Un raport recent al Manpower Group arată că, la nivel mondial, 69% dintre angajatori nu pot găsi persoane cu competenţele de care au nevoie, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

În cazul României, rezultatele cercetării arată că este o ţară în care este foarte dificil să găseşti angajaţi având competenţele dorite, în condiţiile în care aproape 80% dintre angajatori au probleme în a găsi talente. Datele centralizate relevă faptul că, în prezent, există 280.000 de locuri de muncă neocupate, ceea ce a declanşat decizia Guvernului de a creşte numărul de lucrători extracomunitari admişi în România, în paralel cu o simplificare a procedurilor de angajare pentru aceştia.

Peste Ocean, în SUA, există încă peste 10 milioane de locuri de muncă vacante, iar cel mai recent raport pe acest subiect privind crearea de posturi în sectoarele non-agricole a avut cifre bune, numărul de angajaţi fiind în creştere cu 531.000, în octombrie, în timp ce rata şomajului a scăzut uşor la 4,6%.

De asemenea, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în octombrie 2021 erau angajaţi direct în industria comerţului cu amănuntul aproximativ 15,470 milioane de lucrători, cu 139.000 mai puţini decât cifrele dinaintea pandemiei.

"America se confruntă cu un exod din retail, angajaţii mutându-se în alte industrii. Unii se îndreaptă spre poziţii mai puţin stresante în bănci, agenţii de asigurări, administraţii locale şi magazine de marijuana. Alţii se întorc la şcoală pentru a învăţa noi meserii sau aşteaptă până când pot asigura o îngrijire stabilă copiilor. Lipsa angajaţilor a declanşat măsuri disperate din partea unor companii, cum ar fi renunţarea la testarea candidaţilor pentru depistarea drogurilor. Alţi angajatori aderă la o tendinţă recentă în materie de salarizare, care oferă personalului lor posibilitatea plăţii salariilor pe măsură ce sunt câştigate. În timp ce majoritatea salariilor sunt plătite săptămânal, de două ori pe lună sau lunar, creşterea industriilor cu angajaţi independenţi (precum Uber) a condus la apariţia unei noi forme de plată. Plata la cerere este folosită acum de lanţuri de restaurante precum McDonald's (MCD), Taco Bell, KFC şi chiar Walmart (WMT). Cu aceste servicii, angajaţii primesc o notificare pe smartphone atunci când îşi termină ziua de lucru şi pot decide apoi dacă doresc să încaseze salariul pe ce au lucrat în ziua respectivă. Dacă da, banii sunt fie transferaţi pe un card de debit preplătit, fie depuşi direct în conturile lor bancare. Acest serviciu le permite angajaţilor să îşi ia salariul atunci când au nevoie, creând oportunităţi pentru companiile de carduri de credit precum VISA (V) şi Mastercard (MA), dar şi o nişă pentru companiile fintech", se arată în analiza de specialitate.

eToro, platformă de investiţii cu active multiple, a fost fondată în anul 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”