„Resturi“ descoperite în Atlantic în apropierea locaţiei unde se află scufundat Titanicul

„Resturi“ descoperite în Atlantic în apropierea locaţiei unde se află scufundat Titanicul

Resturile descoperite lângă epava Titanicului de roboții trimiși de echipele de salvare ar fi „cadrul și capacul din spate de la submarin”, potrivit Sky News.

FOTO: Facebook

FOTO: Facebook

UPDATE Un expert în salvare susține că resturile găsite lângă epava Titanicului ar fi „un cadru și un capac din spate al submersibilului” Titan.

David Mearns, care este prieten cu doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului Titan, spune că face parte dintr-un grup de WhatsApp unde sunt distribuite informații din timpul misiunii de salvare coordonate de Garda de Coastă americană.

Mearns a declarat pentru Sky News că președintele clubului The Explorers, care este „în contact direct” cu misiunea de salvare, a scris despre resturile găsite că ar fi vorba despre „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului”.

„Acesta este un submarin neconvențional, acel capac din spate este capătul ascuțit al acestuia, iar cadrul de aterizare este cadrul mic pe care pare să stea”, spune Mearns. El susține că acest lucru confirmă faptul că este submersibilul dispărut.

Mearns, care este prieten cu doi dintre exploratorii aflați la bordul submarinului, spune că cel mai probabil a fost vorba de o implozie. „Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare. Acesta a mai spus că paza de coastă nu „folosește expresii precum câmp de resturi decât dacă nu există nicio șansă de recuperare a pasagerilor în viață”.

David Mearns a declarat pentru Sky News: „Un câmp de moloz implică o ruptură a submersibilului și la acea adâncime, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că asta indică cu adevărat că s-a întâmplat cel mai rău scenariu, care este o implozie”, a spus el.

„Singura consolare este că moartea a fost pe loc, literalmente în milisecunde, iar bărbații nu ar fi știut ce se întâmplă”, a mai spus Mearns. El a adăugat că aceasta a fost „teama” lui de când a auzit că submarinul a dispărut.

Un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului, în zona de căutare a submersibilului Titan, de către roboții trimiși de echipele de salvare, potrivit BBC.

Anunțul a fost făcut de Garda de Coastă, care a precizat că experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile. La ora 10 seara, ora României, este anunțată o conferință de presă.

Știre inițială

„Experţii examinează aceste informaţii” despre care se va vorbi într-o conferinţă de presă la Boston, în nord-estul SUA, joi după-amiază, conform mesajului postat pe contul de Twitter al Pazei de Coastă americane.

Câmpul de resturi a fost găsit de un vehicul operat de la distanță desfășurat de Horizon Arctic, o navă canadiană, notează Sky News.

ROV-ul, care este echipat cu camere și sonar, reușise să ajungă cu succes pe fundul mării.

Corespondentul Sky în SUA, James Matthews, care transmite de la Boston, a descris declarația actualizată ca fiind „semnificativă”.

El a adăugat: „Cuvântul «resturi» nu sună deloc bine într-o situație și la o adâncime în care presiunea apei este uriașă. Poate provoca daune considerabile navelor - precum Titan - aflate pe fundul mării, la 4.000 m adâncime. În cazul în care s-ar fi întâmplat ce e mai rău și acel vas ar fi fost dezmembrat cumva de presiunea de la acea adâncime, cuvântul «resturi» s-ar potrivi absolut în cel mai rău caz”.

Nu s-a confirmat încă dacă resturile au legătură cu submersibilul dispărut - dar, cu toate acestea, reprezintă o potențială descoperire într-un efort de salvare tot mai urgent și non-stop.

Tot joi, un robot de mare adâncime numit Victor 6000 s-a îndreptat spre zona de căutare. Acesta are brațe controlate de la distanță care pot tăia cabluri și efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată și este capabil să meargă mai adânc decât Titanicul însuși.

Submersibilul Titan s-a scufundat duminică spre epava Titanicului având la bord 5 persoane şi dispunând de rezerve de oxigen pentru 96 de ore.

La bord se află cinci oameni: miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanic Shahzada Dawood, fiul acestuia, Suleman Dawood, directorul executiv și fondatorul OceanGate, Stockton Rush, cu sediul în SUA, și pilotul francez al submersibilului, Paul-Henri Nargeolet.

Paza de coastă americană prevăzuse că rezerva de aer din navă se va termina joi la ora 12.08.

Nave, avioane și ambarcațiuni subacvatice din mai multe țări au fost trimise în zonă, salvatorii căutând o parte îndepărtată a Oceanului Atlantic de peste două ori mai mare decât statul american Connecticut, în ape cu adâncimea de 4.020 m.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri