Restricții de circulație în aproape jumătate de țară, din cauza caniculei

Restricții de circulație în aproape jumătate de țară, din cauza caniculei

CNAIR a impus restricții de circulație pentru autovehiculele de mare tonaj, în intervalul orar 10,00 - 20,00, în aproape jumătate de țară, din cauza temperaturilor caniculare prognozate pentru miercuri, 19 iunie 2024. Este în vigoare un Cod Portocaliu de caniculă.

Angajații CNAIR au instalat semnalizoare cu noile restricții FOTO: CNAIR

Angajații CNAIR au instalat semnalizoare cu noile restricții FOTO: CNAIR

Restricțiile, care vizează autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t, au intrat în vigoare miercuri, 19 iunie 2024, ora 10,00, și se aplică pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Arad, Alba și Sibiu.

Aceste restricții sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, Cod Portocaliu și Cod Roșu – val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă”, anunță reprezentanții CNAIR.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, mai precizează compania de administrare a drumurilor.

Care sunt excepțiile

Pot circula în continuare pe sectoarele de drum menționate vehiculele de tonaj mare folosite pentru:

• transportul de persoane;

• transportul de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

• vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

• transporturi funerare;

• transporturi poștale;

• transporturi de echipamente de prim ajutor;

• transporturi pentru distribuire de carburanți;

• transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

• transporturi pentru tractări vehicule avariate;

• transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;• transporturi apă îmbuteliată;

• transporturi produse provenite din exploatări agricole;

• transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

„De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare”, mai precizează CNAIR.

image

Administrația națională de meteorologie a emis pentru miercuri, 19 iunie 2024, o avertizare meteo Cod Portocaliu. Ne vom confrunta în tot sudul țării cu un val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat.

Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, anunță ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii