Pentru o vreme, distracţia pentru patronii unor restaurante şi cluburi din Centrul Vechi al Capitalei a luat sfârşit. 23 de operatori economici au afacerea oprită temporar, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale amănunţite.
Comisarii au verificat toate cluburile, barurile şi restaurantele din Centrul Vechi. Au găsit produse expirate, echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare. De asemenea, au mai fost identificate folosirea unor cântare electronice neverificate metrologic, lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menţionării potenţialilor alergeni, depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime, schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate, utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig, folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar sau lipsa cloraminei necesare igienizării.
Din peisaj nu lipseau nici gândacii, atât în localuri, cât şi în blocul alimentar. „Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa «expiratelor», gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută. Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil. Nu ne lăudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi“, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 538.000 de lei şi 22 de avertismente. În plus, comisarii au oprit temporar funcţionarea a 23 de operatori economici.
Experţii spun că aceste controale ar trebui repetate frecvent şi nu doar de către cei de la ANPC. „Patronii din Centrul Vechi care spun că problemele descoperite la ei sunt cauzate de pandemie ne cred naivi. Păi, în asemenea localuri unde deverul de turişti este foarte mare, unde veniturile sunt pe măsură, cum să spui că nu ai avut bani de o zugrăveală sau de veselă nouă? Este o prostie fără margini. Problema este alta. Imaginile de la controalele de acum arată o degradare care nu este de ieri, de luna trecută sau de un an. Probabil situaţia trenează de ani. Ce a făcut ANPC până acum? Mai nimic, probabil, pentru că dacă existau controale anul trecut sau acum doi ani problema era descoperită atunci şi nu mai ajungeam în situaţia de acum cu amenzi de o jumătate de milion de lei şi cu zeci de localuri oprite temporar din cauza mizeriei. Este clar că în controalele de acum avem şi o puternică latură de spectacol”, a explicat pentru „Adevărul” preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, care a mai precizat că în acest caz nu sunt de vină numai cei de la ANPC, dar şi cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care au şi ei autoritate de control.
Restaurante închise şi la Timişoara
Şi inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Timiş au închis activitatea unui restaurant, au oprit temporar activitatea a nouă agenţi economici din domeniul alimentaţiei publice în municipiul Timişoara şi au dat amenzi de 354.000 de lei, pentru aspecte neconforme care pun în primejdie sănătatea consumatorului.
„Cele nouă unităţi închise temporar sunt în mall-ul din Calea Şagului (două) şi în pieţele ultracentrale Victoriei/Operei, Libertăţii şi Unirii. Dintre cele mai importante nereguli s-au identificat: comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; depozitarea neconformă a unor produse alimentare folosite ca materii prime; folosirea unor spaţii de lucru şi de depozitare neigienizate corespunzător; utilizarea unor spaţii de refrigerare-congelare neigienizate; comercializarea unor produse fără a avea termene de valabilitate afişate pe etichetă; utilizarea unor cântare neverificate metrologic; depozitarea produselor în recipiente improprii (găleţi de plastic, refolosite) sau comercializarea unor ouă de consum cu urme biologice păstrate în frigidere”, a explicat comisar-şef adjunct al CJPC Timiş, Mihai Alin Gubandru.
Kaufland şi Lidl, închise temporar în Braşov
Magazinele Kaufland şi Lidl de pe strada Avram Iancu din Braşov au fost închise temporar de inspectori, în urma unor controale. Comisarii spun că au descoperit numeroase nereguli, printre care diferenţe de preţuri de la raft la casierie, capace ale vitrinelor frigorifice sparte, diferenţe de gramaj la fructe.
Acesta a fost primul control în Braşov în care comisarii pentru protecţia consumatorilor şi-au lăsat la birou telefoanele mobile pe toată durata acţiunilor. Comunicarea pe teren, în interiorul grupului de control, a fost asigurată cu ajutorul celor 20 de staţii de emisie-recepţie performante, achiziţionate special pentru aceste operaţiuni.