Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, listă cu sfaturi esențiale pentru „a vă menține creierul în formă”




Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, listă cu sfaturi esențiale pentru „a vă menține creierul în formă”

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg și cercetător, a făcut o listă cu sfaturi pentru a avea un creier sănătos. „Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!”, recomandă specialistul.

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă FOTO: Arhivă Personală/Facebook

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă FOTO: Arhivă Personală/Facebook

„Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea: Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului”, a scris pe pagina sa de Facebook, neurochirurgul Leon Dănăilă , doctor în medicină şi academician.

Dansul reduce riscul de dezvoltare a bolii „Alzheimer”

Potrivit medicului, foarte importante pentru stimularea creierului sunt călătoriile, cititul și dansul. „Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer”, susține specialistul.

„Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale. Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale. Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare. Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului”, explică dr. Leon Dănăilă.

Cât de important este somnul

Foarte important este somnul, atrage atenția neurochirurgul. „Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim șapte ore pe noapte”.

Nu în ultimul rând, medicul recomandă românilor să facă exerciții fizice și meditații. De asemenea, alimentația este esențială.

„30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului. Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!”, a concluzionat reputatul medic Leon Dănăilă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Cine-o fi „năpârca cu ochelari care dă târcoale”, Ponta?

2 Oamenii lui Elon Musk au preluat controlul agenţiei de resurse umane a guvernului SUA!

3 Detalii neștiute despre viața fostului preşedinte al Germaniei, Horst Köhler: „Mama lui s-a născut la Brașov, iar mămăligă era mâncarea preferată din …

4 VIDEO Georgescu îndeamnă la boicotarea supermarketurilor în 10 februarie

5 Cum a reușit o româncă din Botoșani să dezvolte o afacere de succes în Londra: „Am plecat de acasă doar cu o mașină de cusut”