Republica Moldova: Zona separatistă transnistreană poate exploda în orice moment (istoric de la Chișinău)

Republica Moldova: Zona separatistă transnistreană poate exploda în orice moment (istoric de la Chișinău)

Zona separatistă transnistreană, ocupată de Federația Rusă, 'poate exploda în orice moment', atrage atenția istoricul de la Chișinău Veaceslav Stăvilă, considerând în același timp că populația din Republica Moldova ar trebui pregătită pentru o astfel de situație.

"În orice moment poate exploda zona separatistă care este ocupată de Federația Rusă. Noi ar trebui să avem antrenamente speciale de evacuare a populației civile în timp de 24 de ore. Este vorba despre copii, femei, oameni în vârstă care să fie evacuați peste Prut. De asemenea, este nevoie de un plan de mobilizare", a afirmat Veaceslav Stăvilă în cadrul unei emisiuni televizate, după cum relatează Unimedia .

Potrivit istoricului, specializat în cercetări privind istoria familiilor cu rădăcini basarabene, în cazul în care "zona separatistă explodează", România nu va lăsa Republica Moldova și unirea se va produce. "România nu ne va lăsa. Atunci va avea loc unirea în 24 de ore. Dar va fi o unire brutală. Noi avem nevoie de o integrare treptată, iar eu sper că asta se va întâmpla", a mai afirmat istoricul de la Chișinău.

Legat de situația din Transnistria, ministrul moldovean al apărării în exercițiu, Anatol Șalaru, avertiza recent asupra pericolului pe care îl reprezintă prezența militarilor ruși în regiunea din stânga Nistrului, subliniind totodată că statutul de neutralitate al Republicii Moldova împiedică acest stat să fie protejat de o 'umbrelă' în cazul unei agresiuni din exterior.

''Moldova are o armată de ocupație pe teritoriul său care numără 2.200 de militari ruși în Transnistria, precum și o armată ilegală a regimului separatist transnistrean, iar ministerul lor de interne mai are un batalion cu destinație specială de 800 de militari. De asemenea, avem un depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem legați de mâini și de picioare din cauza statutului de neutralitate, care este ca o piatră de moară legată de picioarele unuia care este aruncat în apă. Nu avem acea umbrelă care să ne apere de o agresiune din exterior'', atrăgea atenția Anatol Șalaru.

Aceste avertismente intervin pe fondul crizei politice de la Chișinău create după demiterea, la sfârșitul lunii octombrie, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții proeuropene nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile participante la discuții. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!