Republica Moldova va procura energie din România

Republica Moldova va procura energie din România

Administrația de la Chișinău va cumpăra energie electrică de pe piața românească la un preț de 450 de RON/MWh, adică aproximativ 90 de EUR/MWh, după ce Guvernul de la București a operat modificări în legislație.

Andrei Spînu, ministrul în Guvernul Republicii Moldova FOTO Arhivă

Andrei Spînu, ministrul în Guvernul Republicii Moldova FOTO Arhivă

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că prețul este unul mai mic decât cele de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Republica Moldova nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza ultimelor borbardamente ruse.

,,Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată”, a anunțat Andrei Spînu.

Ministrul a mai declarat că România a oferit ajutorul într-un moment dificil pentru țara sa. „Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a precizat oficialul.

Începând din 11 octombrie, autoritățile de la Chișinău achiziționează energie electrică în proporție de 100 % de la MGRES, centrală termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.

,,Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată. Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore”, a anunțat atunci ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina.

Ce spune Ucraina

Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, le-a calificat drept „cele mai ample de la debutul războiului". Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă "asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă".

În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie.

La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie - 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”