Republica Moldova reia livrarea gazelor naturale prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău
În data de 17 ianuarie, societatea de la Chișinău, Energocom, va începe să livreze aproape șase milioane de metri cubi de gaze naturale prin intermediul gazoductului, după o perioadă în care nu a fost folosit.
Rep. Moldova reia livrarea gazelor naturale prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. FOTO: Arhivă
Potrivit șefului interimar al companiei Energocom, Victor Bînzari, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care este funcțional de la sfârșitul lui 2022, nu a fost folosit deocamdată în acest an.
,,Astăzi nu livrăm, vom livra prin acest gazoduct cred că începând cu data de 17 ianuarie, avem cantități procurate și le vom livra în această perioadă, dar vă pot spune că, datorită fluxului care a venit din transbalcanic, noi am pus în aplicare și am valorificat acest gazoduct care o bună perioadă de timp a stagnat, a așteptat ca noi să avem anumite acțiuni. Și, desigur, în luna decembrie l-am folosit la maxim, este un gazoduct care lucrează și toată lumea este mulțumită de aceste rezultate”, a declarat Victor Bînzari pentru un post TV de la Chișinău.
Cele șase milioane de metri cubi de gaze naturale, care vor fi livrate prin intermediul conductei, au fost procurate de pe piața europeană.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, funcțional de la sfârșitul anului trecut
Pentru prima dată, conducta Iași-Ungheni-Chișinău a fost folosită la începutul lunii decembrie a anului trecut.
,,Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat atunci reprezentanții Transgaz.
Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, țara vecină a întreprins în ultimele luni diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Republica Moldova cumpără gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei și care, potrivit autorităților, sunt suficiente pentru această iarnă.
Din 1 decembrie 2022, întreaga cantitate de gaze naturale primită din Rusia o livrează în stânga Nistrului, în schimbul electricității produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, o companie din stânga Nistrului. Astfel, alături de energia din România și cea produsă pe plan local, Republica Moldova acoperă necesitățile electrice ale țării.
Din 2022, statul vecin se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale.
Sursa: adevarul.ro