Republica Moldova: Primul caz de infectare cu virusul West Nile din 2024

Republica Moldova: Primul caz de infectare cu virusul West Nile din 2024

Un moldovean, de 49 de ani, este infectat cu virusul West Nile, acesta fiind internat într-o instituție medicală din Republica Moldova, iar viața lui este în afara oricărui pericol, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.

În Rep. Moldova a fost înregistrat primul caz de infectare cu VWN. FOTO: Arhivă

În Rep. Moldova a fost înregistrat primul caz de infectare cu VWN. FOTO: Arhivă

Bărbatul a fost luna trecută în Italia, unde s-ar fi infectat cu virusul, precizează responsabilii ministerului de resort.

,,Cazul este de import: în perioada 26-30 iulie curent, bărbatul s-a aflat în Italia, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Actualmente, pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar, iar starea acestuia este satisfăcătoare”, mai adaugă angajații structurii.

Al doilea caz

Acesta este al doilea caz de infecție cu virusul West Nile (VWN) în Republica Moldova, primul fiind înregistrat acum cinci ani.

VWN se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, iar șansele ca persoana să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură sunt minime.

,,De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii”, precizează specialiștii.

Recomandările experților

De asemenea, ei vin cu mai multe recomandări pentru evitarea infectării cu VWN.

,,Evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;

utilizarea substanțelor care resping țânțarii;

utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;

montarea plaselor antițânțar la geamuri/uși;

înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).La apariția semnelor specifice acestei infecții, vă îndemnăm să vă adresați la medic”, au conchis experții.

Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), opt țări europene, inclusiv Italia au raportat de la începutul lui 2024 și până acum 69 de cazuri de infecție cu VWN.

Iar în România a înregistrat recent primul deces din cauza VWN din acest an, victima fiind un bărbat de 83 de ani din Suceava.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

3 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

4 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

5 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor