Republica Moldova: Precizări ale procurorilor anticorupție în dosarul intentat lui Vlad Filat

Republica Moldova: Precizări ale procurorilor anticorupție în dosarul intentat lui Vlad Filat

Mai multe documente cu parafa 'Secret' ale instituțiilor de stat, dar și note informative privind filarea unor politicieni au fost găsite de anchetatori la sediul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, dar și la domiciliul fostului premier Vlad Filat, aflat de duminică în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Informațiile au fost făcute publice luni, în cadrul unei conferințe de presă, de către procurorii care instrumentează dosarul în care liberal-democratul Vlad Filat este învinuit de trafic de influență și corupție.

''Este vorba de niște înscrisuri cu 'persoane-cheie și companii-cheie' care au tangență cu această schemă privind fraudele de la Banca de Economii. Au fost găsite și acte cu parafa 'Secret' de la diferite instituții publice. Nu dau nume pentru că încă nu am reușit să examinăm aceste plicuri sigilate. Trebuie să obținem autorizare pentru aceasta. Totodată, au fost depistate alte note informative ce țin de protestele din piață, din care rezultă filarea unor persoane, inclusiv a unor politicieni. Nu dau detalii'', a declarat procurorul Adriana Bețișor, potrivit jurnal.md .

Procurorul a precizat că acest caz a fost inițiat în baza unui autodenunț al omului de afaceri Ilan Shor, care a venit și cu o serie de probe, confirmate în mare parte în urma perchezițiilor efectuate.

Anchetatorii au confirmat faptul că, în urma autodenunțului, Ilan Shor, care este și primarul Orheiului, scapă de orice răspundere penală în legătură cu faptele expuse în mărturiile făcute.

Întrebați dacă în acest dosar va fi audiat și oligarhul Vladimir Plahotniuc, întrucât acesta este menționat în autodenunțul lui Shor, anchetatorii au dat asigurări că vor fi chemate la audieri toate persoanele indicate de primarul de Orhei.

Referindu-se la plângerea depusă de Filat în care acesta îl acuză pe Shor de depoziții false, procurorul Adriana Bețișor a precizat că reclamația fostului premier este în curs de examinare.

În cadrul conferinței de presă, anchetatorii au ținut să facă și unele precizări privind reținerea lui Vlad Filat, respingând acuzațiile aduse de avocații acestuia precum că procedura ar fi încălcat legislația în vigoare.

''Reținerea a avut loc numai după ce parlamentul a votat (ridicarea imunității parlamentare. n.red). După ce am obținut decizia, personal am intrat în biroul liderului PLDM. I-am adus-o la cunoștință, apoi a fost reținut. Acuzațiile că nu i s-a prezentat decizia nu sunt fondate, avem înregistrări video și audio'', a declarat procurorul Vitalie Galeru, cel care l-a reținut pe Vlad Filat.

La 15 octombrie, după ce a fost lipsit de imunitate parlamentară, Vlad Filat a fost reținut pentru 72 de ore de Centrul Național Anticorupție, fiind acuzat de corupție și trafic de influență, în baza unui denunț depus de controversatul om de afaceri Ilan Shor, care susține că i-ar fi transmis fostului premier, sub formă de bani, bunuri sau servicii, 250 de milioane de dolari. Duminică, judecătorii au prelungit cu încă 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Filat.

Într-un discurs susținut în parlament în ziua în care a fost reținut, Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că întreaga afacere este orchestrată de oligarhul Vlad Plahotniuc, unul din rivalii săi politici, care ar controla sistemul de justiție din Republica Moldova. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”