Republica Moldova: Plahotniuc i-ar fi adresat o scrisoare lui Timofti în care respinge acuzațiile ce i se aduc

Republica Moldova: Plahotniuc i-ar fi adresat o scrisoare lui Timofti în care respinge acuzațiile ce i se aduc

Candidatul propus de noua majoritate parlamentară din Republica Moldova pentru funcția de premier, Vlad Plahotniuc, i-ar fi adresat o scrisoare oficială președintelui Nicolae Timofti, în care respinge acuzațiile și suspiciunile de corupție care i se aduc și în care ar fi promis că va semna o declarație de integritate dacă va fi desemnat premier, informează joi Radio Chișinău.

'Vă asigur că suspiciunile, dacă acestea există, sunt neîntemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal. Pentru toate acuzațiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale, care contestă caracterul fals și nefondat al atacurilor', se arată în scrisoarea publicată de portalul today.md .

Totodată, Vlad Plahotniuc susține că este gata să semneze o declarație pe propria răspundere în privința integrității sale. 'Mă oblig ca imediat după desemnarea mea în funcția de premier, să semnez o declarație de integritate prin care să confirm atât standardele de integritate, cât și calitățile, competența, experiența și capacitatea mea și a echipei mele', se mai arată în scrisoare.

Președintele Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier, însă majoritatea parlamentară i-a solicitat în mod repetat să-l desemneze în calitate de candidat la această funcție.

Cu toate acestea, cei șapte deputați din Partidul Liberal Democrat (PLDM) care au format noua majoritate parlamentară alături de democrați, liberali și cei 14 parlamentari foști comuniști au anunțat joi că își vor retrage semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) nu va desemna un alt candidat la funcția de premier decât Vlad Plahotniuc.

Liderul democraților din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunțat luni, după consultările avute cu președintele Nicolae Timofti, formarea unei majorități parlamentare din care fac parte 56 de deputați din cei 101 ai legislativului.

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…