Republica Moldova: Peste 33% din electorat a votat până la ora 15,00
Peste 33% dintre cei peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot se prezentaseră la urne până la ora 15,00, în cadrul alegerilor locale care au loc duminică în Republica Moldova, un scrutin care se desfășoară pe fondul demisiei prezentate vineri de către premierul Chiril Gaburici și al crizei financiare generate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, informează mass-media de la Chișinău.
În aceste alegeri, care au început la ora 07,00 dimineața și se vor încheia la ora 21,00, urmează să fie aleși aproape 12.000 de consilieri locali și raionali și aproape 900 de primari. Alegerile sunt monitorizate de peste 2.000 de observatori. Cei de la OSCE și de la Consiliul Europei urmează să prezinte luni un raport preliminar cu privire la modul în care s-a derulat procesul electoral. Comisia Electorală Centrală a indicat că nu vor fi sondaje la ieșirea de la urne, cum nu au fost nici la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, menționează Radio Europa Liberă.
Pentru validarea alegerilor, rata de participare în fiecare circumscripție trebuie să fie de 25% din alegătorii înscriși pe listele de bază și cele suplimentare.
Chiar dacă alegerile de duminică din Republica Moldova sunt locale, miza este una geopolitică și la acest scrutin, mai ales în orașele mari precum Chișinău și Bălți.
În capitala Republicii Moldova, cele mai mari șanse le au, potrivit sondajelor de dinaintea alegerilor, actualul primar liberal Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în perioada guvernării comuniste. În timp ce Dorin Chirtoacă este cunoscut ca un politician cu opțiuni proeuropene și proromânești, Zinaida Greceanîi își dorește să vadă Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică inițiată de Rusia. Totodată, la Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, candidează un alt politician susținut de Moscova — controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid a fost exclus din cursă la alegerile parlamentare din toamna anului trecut.
Și la Orhei candidează un om de afaceri. Este vorba de Ilan Shor, un apropiat al cercurilor politice și de afaceri din Rusia, cercetat în cazul furtului de un miliard de dolari de la trei bănci moldovenești.
Analiștii politici consideră că de rezultatele alegerilor locale de duminică ar putea depinde și viitoarea coaliție majoritară de la Chișinău, în favoarea căreia s-au pronunțat cele două partide din actuala alianță minoritară aflată la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, și Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) după ce premierul Chiril Gaburici și-a prezentat vineri demisia. AGERPRES