Republica Moldova: MAE doreşte rechemarea la Chişinău a ambasadorului în Rusia; Dodon se opune

Republica Moldova: MAE doreşte rechemarea la Chişinău a ambasadorului în Rusia; Dodon se opune

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a propus miercuri rechemarea ambsadorului său în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, dar preşedintele prorus Igor Dodon se opune acestei iniţiative, potrivit mass-media de peste Prut.

Motivul rechemării ar fi modul în care Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficientă fermitate poziţia Republicii Moldova faţă de acest subiect, notează portalul Deschide.md.

MAE moldovean a denunţat în mod repetat deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Tiraspolului în capitala Federaţiei Ruse, sub orice formă.

Într-o declaraţie acordată miercuri seara agenţiei de presă ruse TASS, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul privind rechemarea ambasadorului Andrei Neguţă de la Moscova dacă o asemenea decizie va fi adoptată de guvern.

'Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al preşedintelui, care nu poate fi ocolit', a spus Dodon, exprimându-şi opinia că guvernul s-ar putea să întrunească unanimitatea în privinţa acestei decizii. 'Sper ca başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care face parte din componenţa cabinetului de miniştri, să se opună unei astfel de decizii', a adăugat Dodon.

Cu intermitenţe, Andrei Neguţă a fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, guvernul a decis rechemarea sa de la post după ce acesta declarase într-un interviu pentru TASS că 'retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune'. Ulterior, Neguţă a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017. Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguţă a fost deputat în grupul parlamentar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Relaţiile dintre Moscova şi guvernul de la Chişinău s-au tensionat miercuri, după ce delegaţiei oficiale a executivului moldovean, care s-a deplasat în capitala rusă, i-a fost blocat accesul la cei doi piloţi moldoveni eliberaţi la începutul acestei săptămâni din captivitatea talibanilor şi transportaţi la Moscova. MAE moldovean l-a convocat la sediul său pe ambasadorul Rusiei la Chişinău pentru a-i înmâna o notă de protest, subliniind că această situaţie riscă să devină una dramatică, cu interferenţe politice inadmisibile.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene, Alexandru Roitman, a afirmat că autorităţile Federaţiei Ruse refuză să comunice informaţiile despre locul în care sunt ţinuţi cei doi piloţi recuperaţi şi despre starea lor de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relaţiile bilaterale, conform Radio Chişinău.

Mai mult, reprezentanţi ai MAE rus au declarat că cei doi piloţi, eliberaţi după trei ani de captivitate, s-ar afla în custodia unei organizaţii neguvernamentale. În acest context, şeful legislativului moldovean, Andrian Candu, sugerase că ar fi vorba de o organizaţie aparţinând fiului procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika, cu care Igor Dodon ar avea legături speciale.

De fapt, încă din primul moment în care s-a făcut anunţul privind eliberarea celor doi piloţi moldoveni, Igor Dodon declarase că el personal se va deplasa la Moscova pentru a-i aduce acasă, fapt ce a determinat executivul de la Chişinău să-l critice pe şeful statului că i-a transformat pe cei doi piloţi în 'agenţi electorali'în favoarea socialiştilor.
AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”