Republica Moldova își completează stocul de gaze, însă acestea sunt insuficiente pentru iarnă

Republica Moldova își completează stocul de gaze, însă acestea sunt insuficiente pentru iarnă

15 milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi cumpărate în două tranșe de Societatea pe Acțiuni ,,Energocom” din Republica Moldova și păstrate în depozitele din Ucraina.

Republica Moldova cumpără gaze ce vor fi depozitate în Ucraina. Foto: Tudor Iovu

Republica Moldova cumpără gaze ce vor fi depozitate în Ucraina. Foto: Tudor Iovu

Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, în cadrul ședinței prezidată de către premierul Natalia Gavrilița.

Stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, încheiat între S.A. „Energocom” și S.A. „Moldovagaz”. Pentru prima tranșă, de 10 milioane m3, prețul de achiziție va fi 1.882.78 de dolari per 1000 m³.

,,Va fi confirmat prin actul de predare-primire între SA „Moldovagaz” și FJSC „Gazprom”, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului din Republica Moldova.

A doua tranșă de procurare a gazelor naturale, adică în volum de 5 milioane m3, va fi cumpărată în luna octombrie, la un preț preliminar de 1.058.11 de dolari per 1000 m.

,,Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie curent”, potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău.

O altă hotărâre a Executivului prevede că ,,Energocom” să se ocupe de menținerea stocurilor de gaze naturale.

,,Compania va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate. Furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita Energocomului contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează să fie stocată este de 22,8 mil m3”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

De la întâi octombrie, țara vecină ar putea să rămână fără gaz rusesc. Concernul rus Gazprom nu a confirmat până acum, dacă va respecta contractul semnat cu

,,Moldovagaz” în toamna anului 2021. În aceste condiții, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat anterior că ,,Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua” riscurile sistării livrărilor de gaze naturale.

,,Pe 1 octombrie ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1880 USD. Adică vom avea un preț mai bun. Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu MoldovaGaz”, a precizat Andrei Spînu.

În cazul în care, de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, aceasta ar putea primi gaz din România, însă regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el, a anunțat recent președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit purtătorului de Cuvant al Guvernului Republicii Moldova, Anastasia Taburceanu, decizia CSE prevede achiziționarea de gaz, însa de unde și cum se va realiza achiziția va stabili Energocom.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!