Republica Moldova are un nou Guvern. Cabinetul Recean a trecut de votul Parlamentului
Guvernul Recean a primit votul de încredere al Parlamentului, fiind votat de 62 de deputați PAS. De la tribuna Legislativului, Dorin Recean a prezentat programul de guvernare, afirmând că Executivul va menține pacea şi va accelera reforma justiției.
Guvernul Recean a primit votul de încredere în Parlament. FOTO: Facebook.com
,,Pacea și stabilitatea, am menționat chiar la deschiderea acestui discurs că, noi trăim vremuri tulburi, vremuri care nu au mai existat de la cel de-al doilea război mondial încoace și noi împreună trebuie să facem față acestor provocări. Trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare, trebuie să investim în capacitatea noastră tehnică și umană pentru ca să ne apărăm. Și trebuie să investim în capacitatea noastră de a asigura ordinea publică”, a declarat Dorin Recean.
Alte priorități menționate de noul premier de la Chișinău au fost dezvoltarea economică și integrarea europeană a țării.
,,Este important să construim Europa la noi acasă, aceasta înseamnă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest lucru este despre ce facem noi, în interior, în Republica Moldova pentru ca cetățenii noștri să trăiască mai bine și să aibă oportunități de dezvoltare”, a adăugat acesta.
Dorin Recean a mai menționat că Republica Moldova se va confrunta și în perioada următoare cu probleme energetice, motiv pentru care a decis crearea Ministerului Energiei.
Opoziția nu a votat
A urmat sesiunea de întrebări-răspunsuri, care a durat zeci de minute. Deputații partidului Șor au lipsit de la ședință, iar cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au fost contra Guvernului Recean şi au blocat tribuna cu puțin timp înainte de a începe procesul de vot, cerând organizarea alegerilor anticipate.
,,Voi mulțumi deputaților care vor vota pentru învestirea acestui Guvern și voi mulțumi și opoziției care sunteți nesatisfăcuți de ceea ce se întâmplă în țară, pentru că ați adus țara în situația asta”, a conchis Dorin Recean.
După ce a trecut de procedura din Legislativ, Cabinetul de miniștri în frunte cu Dorin Recean s-a deplasat la Președinție, pentru a depune jurământul de învestire.
Elementele noi ale Guvernului Recean
La cârma Ministerului Energiei, noua instituție fondată, este Victor Parlicov, un expert în energetică, care a deținut în trecut funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este condus de Lilia Dabija, deținând anterior funcția de secretar general al instituției. Dabija a activat și în calitate de expert în mai multe organizații internaționale, între care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Și la șefia Ministerului Justiției este un fost secretar de stat: Veronica Mihailov-Moraru. Anterior, ea a fost președinte al Amnesty International Moldova, dar și membru și șef aL Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților.
Ministerul Finanțelor a fost preluat de Veronica Sirețeanu, director adjunct al Camerei Americane de Comerț din Moldova. Sirețeanu a făcut parte din Guvernul Filip, având în anii 2016-2017 funcția de viceministru al Finanțelor.
Ceilalți miniștri au fost și în Guvernul Gavrilița
Funcțiile de ministru al Economiei și de viceprim-ministru pentru Digitalizare au fost comasate. Prin urmare, Dumitru Alaiba, ministrul al Economiei în Guvernul Gavrilița, a fost propus pentru poziția de șef al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Celelalte persoane au fost și în precedentul Executiv. Este cazul lui Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a preluat și funcția de viceprim-ministru. Nicu Popescu deține în continuare două funcții, mai exact ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și viceprim-ministru. La fel și Oleg Serebian, având funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Ala Nemerenco va conduce ministerul Sănătății, Anatolie Nosatîi - Ministerul Apărării, Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Anatolie Topală – Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Sergiu Prodan – Ministerul Culturii, Alexei Buzu – Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Iordanca-Rodica Ivanov – Ministerul Mediului.
Maia Sandu l-a desemnat vineri, 10 februarie, pe Dorin Recean în funcția de premier, după consultările cu formațiunile parlamentare. În aceeași zi, Natalia Gavrilița a demisionat din funcția de prim-ministru, la un an și jumătate de mandat.
Sursa: adevarul.ro