Republica Moldova a apelat la contractele de avarie semnate cu România pentru achiziția de energie

Republica Moldova a apelat la contractele de avarie semnate cu România pentru achiziția de energie

Prin intermediul contractului de avarie semnat cu România, energia a fost procurată la un preț ce variază între 190 și 348 EUR/MWH, au anunțat reprezentanții Guvernului, care precizează că riscul deconectărilor masive este încă în vigoare și cer oamenilor să facă economie.

Deficit de energie în Republica Moldova

Deficit de energie în Republica Moldova

Detaliile cu privire deficitul de lumină, dar și soluțiile găsite în acest sens au fost anunțate de conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.

,,Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00. SA Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate”, a precizat Andrei Spînu.

Și premierul Natalia Gavriliță a cerut moldovenilor să facă economie.

,,Vom continua să facem tot ce ține de noi, pentru a diversifica sursele de energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării. Chiar azi la Guvern a avut loc ședința Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor necesare, pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice, iar mâine vom face o nouă ședință a Comisiei Situații Excepționale, unde toate soluțiile discutate cu primarii și cu mediul de afaceri, vor fi analizate, astfel ca să găsim cele mai bune soluții, pentru raționalizarea consumului energetic. Toate instituțiile statului lucrează pentru ca să accesăm volume comerciale adiționale la un preț rezonabil, pentru consumatorii noștri. După aderarea la rețeaua de transport electric a Uniunii Europene la începutul anului avem posibilitatea de a accesa electricitatea, dar prețul acestor cantități este mult prea mare. Ca să trecem cu bine peste această perioadă complicată, avem nevoie de implicarea fiecăruia. Cu gesturi mici, fiecare din noi, poate economisi energia și reduce presiunea enormă, care este astăzi asupra sistemului energetic”, a transmis Natalia Gavrilița, prin intermediul unei înregistrări video publicate pe pagina sa de Facebook.

Situația din domeniul Securității Energetice a fost discută luni seara în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

„Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa și felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toți”, a declarat Maia Sandu, la începutul întrunirii CSS.

În cadrul ședinței, autoritățile din domeniile Energetic și Securitate au luat în calcul că „Gazprom” ar putea să reducă și mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

,,La fel, au fost analizate alternativele de asigurare cu electricitate a populației și a economiei, dar și măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică poate fi compensat prin achiziții pe alte piețe, dar la prețuri mai mari. De asemenea, președinta, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să vină cu un set de acțiuni, obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică. La fel, Executivul va estima impactul creșterii prețurilor la energie electrică asupra populației și a mediului de afaceri, și va propune măsuri de diminuare a lui”, au anunțat reprezentanții Președinției din țara vecină.

Între timp, pentru a reduce consumul de lumină, funcționarii de la Chișinău au venit cu o serie de propuneri, între care utilizarea ascensoarelor și deconectarea iluminatului stradal în anumite intervale de timp.

,,Vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (nu mai târziu de 30 minute după răsăritul soarelui și nu mai devreme de 30 minute înainte de apusul soarelui)”, se arată în dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.

Recent, cel mai mare operator al sistemului de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova, Premier Energy, a anunțat despre posibile deconectări în evantai a unor categorii de consumatori. Compania ar urma să recurgă la acest pas din cauza unui deficit de energie în volum de 284 MWh.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Potrivit presei din regiune, Krasnoselski a explicat că autoritățile transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost nevoite să reducă livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”