Republica Belgorod? Cum pot devia rebelii ruși linia frontului din Ucraina

Republica Belgorod? Cum pot devia rebelii ruși linia frontului din Ucraina

Incursiunea de două zile din regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, ar putea forța Kremlinul să devieze trupe de pe linia frontului în contextul în care armata ucraineană pregătește o contraofensivă majoră pentru a da o lovitură psihologică agresorului, scrie Reuters, citând analiști militari.

Vehicule blindate distruse în luptele din Belgorod FOTO EPA-EFE

Vehicule blindate distruse în luptele din Belgorod FOTO EPA-EFE

Cu toate că Kievul a negat orice fel de amestec, analiștii militari consultați de Reuters spun că cel mai mare raid transfrontalier de la invadarea Ucrainei de către Rusia a fost aproape sigur coordonat de rebelii ruși cu armata ucraineană.

„Ei (rebelii, n. red.) speră că într-un fel mic vor putea contribui la căderea regimului Putin. Dar, în același timp, trebuie să ne dăm seama că nu sunt forțe independente... Sunt controlați de serviciul secret militar al Ucrainei”, spune Mark Galeotti, autor al mai multor cărți despre Rusia post-sovietică.

„Ucrainenii încearcă să-i tragă pe ruși în direcții diferite pentru a provoca goluri. Rușii sunt forțați să trimită întăriri”, adaugă Neil Melvin, de la Royal United Services Institute (RUSI).

Republica Belgorod?

Potrivit unor surse din teren, Legiunea de Eliberare a Rusiei vrea să înființeze o republică a Belgorodului și încă menține combatanți pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei în pofida anunțului Ministerului Apărării de la Moscova privind eliminarea lor.

Mai mult, pe rețelele sociale au apărut, în cursul nopții de marți spre miercuri, informații potrivit cărora unități ale Kievului s-au infiltrat și în regiunea Kursk, vecină cu Belgorod și situată de asemenea la granița cu Ucraina.

În Belgorod, situația rămâne tensionată, guvernatorul Veaceslav Gladkov anunțând atacuri cu drone dinspre Ucraina.

Peste 550 de civili au fost evacuaţi din districtul Graivoron din cauza luptelor şi se află în prezent în centre de cazare temporară, a precizat el.

Incursiunea din Belgorod a fost revendicată de Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși, două grupări armate rusești cu baza în Ucraina care vor să-l înlăture de la putere pe Vladimir Putin.

Rebelii din Rusia

Raidul de luni și marți „a spulberat încă o dată mitul că cetăţenii ruşi sunt în siguranţă şi că Rusia este puternică”, a comentat Legiunea de Eliberare a Rusiei la scurt timp după anunțul Moscovei privind eliminarea așa-numiților „sabotori” din Belgorod, neexcluzând noi acţiuni de acest tip în viitor.

Corpul Voluntarilor Ruşi a emis în paralel o declaraţie în care dă asigurări că Rusia „este pregătită pentru schimbări”.

Legiunea de Eliberare a Rusiei a fost constituită în martie 2022, la scurt timp după lansarea războiului la scară largă din Ucraina, cu dezertori din forţele armate ale Rusiei, precum şi cu emigranţi ruşi şi belaruşi fără experienţă militară. Având două batalioane, această formațiune a fost implicată atât în lupte în estul Ucrainei, cât şi în acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei. Cel mai cunoscut membru al său este fostul vicepreşedinte al Gazprombank, Igor Volobuev, cetățean rus și ucrainean.

Corpul Voluntarilor Ruși a apărut în august 2022, la inițiativa ultranaționalistului rus Denis Nikitin, care a adunat conaționali ce au luptat din 2014 în cadrul Batalionului Azov, cunoscut pentru apărarea crâncenă a orașului Mariupol. Gruparea se opune total colaborării cu moştenitorii regimului sovietic, inclusiv cu Putin, pe care îl acuză că urmăreşte „anihilarea ruşilor ca etnie”.

Alte două grupări armate rebele constituite de cetățeni ruși sunt Armata Naţională Republicană și Batalionul Djohar Dudaev. Armata Națională Republicană şi-a câştigat faima prin atacuri asupra unor birouri de recrutare din Rusia. În plus, este considerată autoarea exploziilor soldate cu moartea Dariei Dughina și cea a bloggerului militar Vladlen Tatarski.

Constituit în 2014 de ceceni care s-au autoexilat în Danemarca, Batalionul Djohar Dudaev este denumit în onoarea primului președinte al Ceceniei, care a fost asasinat de ruși în 1996. Membrii acestui batalion au luptat alături de ucraineni în Donbas, apoi au participat la apărarea Kievului, la eliberarea Harkovului (2022) şi la bătălia de la Bahmut (2023).

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a recunoscut marţi „profunda îngrijorare” a Kremlinului în legătură cu situația din Belgorod, pe care a pus-o pe seama Ucrainei.

Însă Kievul insistă că nu are nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo. Potrivit viceministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, combatanții implicați în incursiunea din Belgorod sunt „patrioţi ai Rusiei” care „se revoltă împotriva regimului lui Putin”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”