Reportaj CNN din orașul Izium, recâștigat după șase luni de ocupație: „Pe cine am venit să eliberăm aici?” VIDEO

Reportaj CNN din orașul Izium, recâștigat după șase luni de ocupație: „Pe cine am venit să eliberăm aici?” VIDEO

Jurnaliștii de la postul american CNN sunt primii care au filmat în orașul eliberat Izium, în urma unei contraofensive fulgerătoare care a forțat trupele ruse să părăsească în grabă acest oraș strategic cucerit la începutul invaziei.

După șase luni de ocupație, orașul este de acum „eliberat”, la fel ca și aproape întreaga regiune Harkov, a declarat o sursă din armata ucraineană pentru CNN. Din ceea ce au putut observa jurnaliștii la fața locului, localnicii sunt bucuroși, deși încă prudenți să se aventureze pe străzi. Majoritatea celor abordați de CNN s-au arătat speriați să vorbească deschis despre ce au trăit în lunile de ocupație.

Trupele ruse au lăsat în urmă epave de tancuri și camioane însemnate cu simbolul războiului purtat de Rusia, un pod prăbușit, clădiri puse la pământ, dar și echipamente în bună stare și cantități însemnate de muniție.

Semnele plecării în grabă ale rușilor arată succesul contraofensivei ucrainenei, care i-a luat prin surprindere. Totodată, orașul nu este încă sigur: indicatoare acoperă un pod prăbușit privind pericolul minelor, nu există semnale de telefonie și nici acces la internet

Pierderea orașului Izium este o mare lovitură pentru armata rusă care l-a folosit ca bază cheie și rută de reaprovizionare pentru forțele sale din estul Ucrainei. Contraofensiva din regiunea Harkov s-a desfășurat în paralel cu cea din sud, armata ucraineană reușind să elibereze o suprafață de circa 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu, așa cum a anunțat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski. De partea cealaltă, Moscova a explicat că retragerea trupelor ruse din nord-est este o mișcare „tactică” menită să concentreze resursele de luptă în regiunea Donbas.

Un cuplu de vârstă mijlocie a acceptat să vorbească cu jurnaliștii cu condiția să nu le fie publicate numele complete. Ei au dezvăluit că au sărbătorit și că victoria a fost pentru ei „un balsam pentru suflet”.

„Ne-am rugat să fim eliberați fără luptă și vărsare de sânge. Și așa s-a întâmplat”, spune Valeri.

Satisfacția și bucuria soldaților ucraineni este fățișă, în timp ce testează vehiculele și echipamentele în perfectă stare lăsate în urmă de soldații ruși, printre care se află și un obuzier autopropulsat.

Un centru de comandă abandonat

Potrivit armatei ucrainene, una din ultimele confruntări în bătălia pentru Izium a avut în centru o școală pe care rușii au transformat-o în bază militară, săpând tranșee în jurul clădirii și împrejmuind-o cu saci de nisip și blindate. Clădirea a fost în mare parte distrusă de bombardamente, iar lângă ea a rămas scheletul unui camion ars pe care încă se zărește litera „Z”.

Baza servea pentru apărarea centrului de comandă situat într-un buncăr al unei fabrici dezafectate.

Aici trupele ruse au înșirat bănci pe care au lipit etichete cu comandamentele – aerian, artilerie, informații și securitate de stat. Soldații ruși au instalat și capcane formate din dispozitive de activare a grenadelor în cazul în care partea inamică ar încerca să pătrundă în acest refugiu.

O încăpere sumbră din beton situată vizavi de centrul subteran de comandă servea drept dormitor cu paturi improvizate din scânduri. Dezordinea de aici este un indiciu că soldații ruși au plecat în grabă, lăsând împrăștiate haine, documente și obiecte de igienă pe podea și pe paturi.

Un soldat ucrainean a arătat echipei CNN un telefon cu disc comentând zeflemitor: „Tehnologie rusească!”.

La suprafață ucraineană au găsit lăzi de muniție în grămezi.

Armata ucraineană nu s-a ales doar cu capturi importante de echipamente și cu un moral ridicat în urma retragerii rușilor, care au suferit o înfrângere după ce au ocupat aceste teritorii, ci au luat și un număr mare de prizonieri ruși, a dezvăluit un oficial militar ucrainean pentru CNN.

„Pe cine am venit să eliberăm?”

Valeri a dezvăluit că furturile rușilor au stârnit furia întregului oraș.

„Rușii au furat tot din casele nelocuite. Trăiau ca niște animale. Am văzut o casă în care au locuit – și porcii sunt mai curați”, a spus el.

Bărbatul a povestit că asaltul asupra Izium a început pe 4 martie, când rușii au lansat opt rachete Grad asupra orașului. O rachetă a aterizat lângă casa lor, ceea ce a fost „înfricoșător”, însă au fost norocoși, spre deosebire de vecina lor, a cărei casă a fost lovită direct și distrusă.

El susține că a discutat cu soldații rușii și i-a auzit recunoscând că justificarea oferită de președintele Vladimir Putin pentru invazie cum că Ucraina are nevoie să fie „denazificată” nu are legătură cu realitatea.

Un artilerist a venit la mine și mi-a spus: Moșule, te-am salvat de naziști. Arătați-mi unul, i-am răspuns”, dezvăluie Valeri.

„Le-am atras atenția că au distrus casa unui bărbat din regiunea Kursk (Rusia). Toți cei de aici au rude în Bolgorod și alte orașe rusești”, a continuat localnicul din Izium.

La un moment dat un militar din forțele de recunoaștere l-a întrebat nedumerit: „Pe cine am venit să eliberăm aici?”

Localnicul a surprins unul din factorii care a motivat retragerea din această regiune aproape fără rezistență: demoralizarea și confuzia ce i-a cuprins pe soldații ruși pe frontul din Ucraina, mai ales după ce sistemul lor de comandă în regiunea Harkov s-a destrămat. Ofițerii de rang s-au retras în buncăre, în timp ce subalternii lor s-au grăbit să scape din încercuirea trupelor ucrainene, abandonându-și echipamentele.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 FMI / „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”