Reportaj BBC: Satul din România care adăpostește cea mai mare bază aeriană NATO. „Le arată rușilor...că suntem activi”

Reportaj BBC: Satul din România care adăpostește cea mai mare bază aeriană NATO. „Le arată rușilor...că suntem activi”

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa, depășind chiar Ramstein din Germania, într-un răspuns al NATO la expansiunea Rusiei în Europa de Est și războiul din Ucraina, relatează BBC.

Orașul NATO, de la Mihăil Kogălniceanu - Foto Arhiva

În baza aeriană Mihai Kogălniceanu (MK), șase avioane RAF Eurofighter Typhoon sunt gata pentru decolare, cu personalul de sol finalizând pregătirile în mijlocul unei zile fierbinți de vară. Construcția unei noi piste lungi de 3,5 km este în plină desfășurare.

Baza MK va include în curând o escadrilă de avioane românești F-16, recent achiziționate din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. De asemenea, va găzdui un oraș militar destinat personalului din armata, forțele aeriene și marinele a 32 de țări, inclusiv Finlanda, ultima națiune care s-a alăturat.

Situată la doar 20 km de coasta Mării Negre, baza de la Mihail Kogălniceanu se află la 300 km de Odesa, unde operează avioanele de vânătoare, și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia, relatează BBC.

Ce se întâmplă la baza aeriană NATO din România

Prezența SUA este mult mai mare aici, cu mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente. Înainte ne aflam aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai mult o reasigurare pentru alte țări NATO , cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să ne apărăm.", a povestit pilotul RAF Flt Lt Charlie Tagg.

De la sosirea sa nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc, spune el, deși au existat în misiunile anterioare, deasupra Mării Baltice, scriu jurnaliștii britanici.

Vor trece pur și simplu prin zonă - nu este împotriva niciunui drept internațional, au dreptul să facă asta. Dar noi vom pune un avion lângă acel avion advers. Din punct de vedere al poziției, le arată rușilor...că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, deci trimitem un mesaj clar. Și, de asemenea, ne oferă informații valoroase, înregistrăm numerele de serie ale avioanelor și armele pe care le transportă aceste avioane, astfel încât acestea alimentează, de asemenea, întreaga imagine a informațiilor.”, a mai spus pilotul.

Ce îi deranjează pe soldații americani de la baza NATO Mihail Kogălniceanu

NATO evită confruntările inutile cu Rusia deasupra Mării Negre, dar au avut două incidente notabile. În septembrie 2022, un pilot rus a ratat la limită doborârea unui avion britanic de recunoaștere. În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, pilotată din România, a fost doborâtă de un avion rusesc SU-27 "Flanker".

Viața de zi cu zi la baza MK este în mare parte calmă, însă. Scott Delay de la American Army Support - Black Sea gestionează logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american. „Încercăm să le oferim un sentiment de acasă cât timp sunt aici. Deși nu este cu nimic diferit de orice altă comunitate. Are doar un gard în jurul său.", a povestit el.

Soldații americani se adaptează cu dificultate la timpul îndelungat de livrare pentru articolele comandate online în România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România