REPORTAJ Arad: Primii brazi vânduţi în pieţe sunt de import, aduşi din Danemarca
Primii brazi de Crăciun vânduţi în pieţele din municipiul Arad sunt doar din import, aduşi din Danemarca, iar preţurile sunt mai ridicate decât anul trecut, în condiţiile în care transportul e mai scump, iar numărul comercianţilor este tot mai mic de la un an la altul, cei rămaşi afirmând că profiturile sunt minime sau inexistente.
În Piaţa "Mihai Viteazul", cea mai mare din oraş, primii brazi au fost descărcaţi din camioane în noaptea de joi spre vineri. Comercianţii i-au adus din Danemarca, însă sunt mai puţini decât anul trecut, când au rămas cu mulţi pomi nevânduţi. De altfel, în ultimii cinci ani, numărul comercianţilor de brazi din pieţe s-a redus constant, cei rămaşi afirmând că cererea este mai mică, pentru că oamenii au înlocuit pomii naturali cu cei din plastic.
"Eu am adus doar 100 de brazi, anul trecut am avut 120 şi am rămas cu aproape 40 nevânduţi. Acum doi ani am avut 150, dar au fost ani când am vândut 500. Nu mai merge afacerea cu brazi, noi aducem majoritatea pe comenzi clare, de la clienţi din anii trecuţi. Nu se mai caută, s-au umplut magazinele cu brazi artificiali şi majoritatea oamenilor au deja în case câte unul. Îmi amintesc că acum zece ani piaţa asta era plină până la refuz de brazi, eram vreo 30 de comercianţi, acum suntem câţiva care mai ducem tradiţia asta", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre vânzători.
Un alt comerciant care a scos primii brazi la vânzare spune că "afacerea nu mai e rentabilă" şi că probabil e ultimul an în care va vinde.
"Nu ne mai scoatem nici cheltuielile, stăm în frig toată ziua să plătim taxe pentru locul din piaţă şi uneori nu vindem nimic. Acum şi marile centre comerciale ne fac concurenţă, că au şi brazi naturali, iar ei aduc la preţuri mai mici, că au altă putere de negociere. Noi suntem mărunţi şi am mai adus din Danemarca doar datorită legăturilor vechi pe care le avem formate", a spus comerciantul, a cărui familie vinde brazi în pieţe din Arad şi Timiş.
Un brad de import cu o înălţime de 1,20 metri costă 110 lei, iar unul înalt de 1,80 metri costă 180 de lei, în timp ce pomii de peste doi metri ajung la 350 de lei. Aceste preţuri sunt cu circa 15% mai mari decât anul trecut, comercianţii invocând costul de transport mai ridicat, din cauza scumpirii carburanţilor.
O doamnă care s-a oprit pentru a studia pomii de Crăciun s-a declarat dezamăgită că nu mai găseşte brazi aduşi din pădurile României.
"Ăştia de import sunt prea scumpi, iar cei din România nu se mai găsesc la piaţă, poate pentru că sunt prea ieftini şi nu e rentabil să îi aducă. Anul trecut abia am mai găsit brad românesc, iar acum nu văd niciunul. Eu am acasă şi de plastic, dar l-am folosit o singură dată, că vă zic că nu e acelaşi lucru. Nu simţi mirosul de cetină, nu simţi că e Crăciun", a spus arădeanca.
Anul trecut, în aceeaşi piaţă, brazii autohtoni de un metru costau 50 de lei, iar cei de doi metri, 150 de lei. Aceştia ar urma să ajungă în pieţele din Arad în jurul datei de 10 decembrie, însă doar câţiva comercianţi au închiriat locuri de vânzare.
Pentru cei care nu doresc să cumpere un brad, comercianţii vând şi crengi, cu 2 - 2,5 lei bucata.
Stelian Nistor, directorul Societăţii "Târguri, Oboare şi Pieţe" Arad, aflată în subordinea municipalităţii, a declarat, pentru AGERPRES, că în acest an se înregistrează cele mai puţine solicitări de locuri de vânzare de brazi.
"Dacă în anii trecuţi în pieţele din oraş vindeau brazi în jur de 40 de comercianţi, anul acesta avem doar zece. Dintre ei, cinci vor vinde brazi autohtoni. Scăderea interesului pentru comerţul cu pomi de Crăciun a fost foarte mare de la un an la altul. În acest an se vor vinde în doar şase pieţe din oraş", a precizat Nistor.
Marile magazine din Arad care au de vânzare brazi naturali au preţuri mai mici decât cele din pieţe. Acestea pleacă de la 30 de lei pentru un pom de 1,30 - 1,50 metri şi ajung la 80 de lei pentru cei de doi metri. AGERPRES