Replici la CSM / Toader: Am urmărit cum v-aţi înroşit şi vocea vă tremura; Lazăr: Nu sunt în campanie electorală
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr au avut luni un schimb de replici în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, care urmează să dea un aviz consultativ pe cererea de revocare a procurorului general.
"Spuneţi dumneavoastră românilor care au stat luni sau ani în puşcării şi după aceea li s-a spus că fapta nu există, nu aţi comis-o sau nu are elemente constitutive ale unei infracţiuni. Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în puşcărie sau doi ani şi după aceea: 'Domne, ne pare rău, nu eşti vinovat, nu ai comis fapta'. Eu nu am exprimat o neîncredere în sistemul judiciar, exprim o neîncredere în modul în care dumneavoastră v-aţi exercitat şi încă vă exercitaţi prerogativele manageriale. Mă bucur că am încheiat această dezbatere. Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vocea vă tremura şi mă gândeam: 'Doamne Dumnezeule, poate se opreşte la timp să nu evolueze mai mult'. V-aţi înfierbântat aşa un pic. Puteam continua dezbaterea neoficial şi clarificam cum este posibil ca dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini de multe atribuţii. Eu nu am pretenţia că am evaluat toate faptele dumneavoastră, pentru că aş deveni un biograf al dumneavoastră, ceea ce nu mi-am propus şi nici nu îmi propun", a spus Toader, la finalul şedinţei Secţiei de procurori, care a durat peste două ore.
În replică, Augustin Lazăr i-a spus lui Toader că el nu se află în campanie electorală.
"Eu apreciez îngrijorarea domnului ministru că m-am îmbujorat la faţă. Şi domnia sa a făcut-o. (...) Eu vreau să spun oamenilor care au stat în puşcării că nu procurorul general i-a condamnat şi că există căi legale pentru oamenii care simt că au fost prejudiciaţi într-un fel sau altul. Întotdeauna au existat căi legale pentru a se afla adevărul. Asta este dintotdeauna. Eu nu aş vrea să stărui pe această idee, că nu sunt în campanie electorală. Eu sunt magistrat al Ministerului Public. (...) Nu trebuie să insinuăm că cineva a făcut o conspiraţie în aşa fel încât să influenţeze un dosar", a menţionat procurorul general.
Tot acum, Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor din Secţia CSM.
"Eu v-am dat un document, pe care dumneavoastră îl evaluaţi, analizaţi şi trageţi concluzia. Nu confundaţi competenţa de a pune întrebări şi de a chestiona ministrul Justiţiei. (...) Nu întrebaţi ministrul", le-a spus Toader membrilor CSM.
Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.
Tudorel Toader mai declara că dosarul de candidatură depus în anul 2016 de procurorul general Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.
De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)