Replica PNL în urma atacurilor PSD la adresa fostului șef al ANAF
PNL răspunde atacurilor venite din partea PSD la adresa lui Lucian Heiuș, recent demisionar de la ANAF, prin luarea la țintă a lui ministrului Adrian Câciu pentru problemele din zona de finanțe.
Lucian Heiuș, fostul șef al ANAF FOTO: Inquam Photos
UPDATE Cu o reacție a venit și Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al PSD, care arată cu degetul tot spre Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, pentru problemele economice
„Adevărul despre situația finanțelor țării se știe! L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, il cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF. Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre „parteneriatul" cu PSD ! La fiecare gest onest al premierului Nicolae Ciucă ei răspund cu un atac pe la spate ! PSD numește asta strategie, românii viclenie și perfidie !”, a scris Motreanu pe Facebook.
Prim-vicepreședintele PNL vine și cu o avertizare: „Vorbele goale ale pesediștilor nu pot acoperi incompetența ministrului lor. PNL va avea în curând Ministerul Finanțelor și adevărul va ieși la lumină. Adevărul pe care deja îl știm”.
--
„Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este responsabil pentru deficitul bugetar de 27,35 de miliarde de lei, înregistrat după primele patru luni ale anului. Ministrul Finanțelor a promis că diferența dintre cheltuieli și venituri nu va depăși 68,2 miliarde de lei în tot anul 2023. Adrian Câciu a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile. În aceste condiții, era normal ca Adrian Câciu să plece din fruntea Ministerului Finanțelor”, a transmis Maria Gabriela Horga, vicepreședinte al Comisiei pentru Buget din Camera Deputaților, într-o postare pe Facebook.
Deputatul PNL arată că „în primele cinci luni din 2023, ANAF a încasat 148 de miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Sunt sume obținute cu un efort enorm din combaterea evaziunii și din executări silite”.
Maria Horga subliniază că acestea sunt faptele și de demisionat, a demisionat doar șeful ANAF: „Deși pleacă un profesionist pentru greșelile din buget ale lui Câciu, pesediștii nu bagă capul în pământ de rușine”.
„Mai mult, toți analfabeții din punct de vedere economic vorbesc acum de colectare. Marian Mina, șeful PSD Giurgiu, s-a reprezit să dea vina pe Lucian Heiuș, după ce acesta și-a dat demisia din fruntea ANAF. Încerc un răspuns cât mai pe înțelesul lui Marian Mina. Adrian Câciu a alcătuit un buget în care a trecut venituri mai mari ca anul trecut si a inclus chiar și veniturile excepționale de anul trecut”, a punctat deputatul PNL.
Totodată, Maria Horga arată că „suma colectată de ANAF este cu 8,9 miliarde de lei mai mică față de estimările Ministerului Finanțelor” și susține că „din suma totală, 8,5 miliarde de lei este suma necolectată de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili condusă de Ionuț Mișa, fost ministru PSD”.
Ce spune Lucian Heiuș
Fostul șef al ANAF i-a atras atenția, într-o postare pe Facebook, ministrului Adrian Câciu. Lucian Heiuș susține că în declarația sa, ministrul Finanțelor a strecurat o eroare.
„Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”, arată Lucian Heiuș pe Facebook.