Reperele istorice ale Zilei de 9 Mai, marcate în țară (grupaj)

Reperele istorice ale Zilei de 9 Mai, marcate în țară (grupaj)

Numeroase manifestări au fost organizate marți în țară cu prilejul marcării celor trei repere istorice ale Zilei de 9 Mai, și anume Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial.

* Manifestări în țară de Ziua Europei, a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și a Independenței de Stat a României

*** La Suceava, copiii crescuți de asistenți maternali din Bogdănești, la școala din localitate, au sărbătorit marți Ziua Europei în cadrul unui eveniment organizat de DGASPC.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Nicoleta Daneliuc, organizatorii au pregătit un concurs pe tema Ziua Europei, pe clase, pentru elevii din clasele V-VIII, pe două secțiuni, respectiv postere cu țările Europei — aspecte geografice, tradiții, obiceiuri, turism și gastronomie, realizate de copii din asistență maternală și din comunitate, precum și un test grilă cu întrebări despre Europa. Fiecare clasă a fost reprezentată de câte o echipă formată din doi elevi.

La final copiii au primit diplome de participare, iar cei mai buni au primit diplome cu premiul I, II, III, mențiuni, dar și cadouri, cupe și mascote.

*** Cele trei momente istorice fundamentale ale zilei de 9 Mai au fost marcate marți, la Oradea, în fața statuii Ostașului Român, din Parcul 1 Decembrie, printr-un ceremonial militar și religios, cu scurte discursuri și depuneri de coroane.
Prefectul județului, Claudiu Pop, a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu pentru această zi, iar conferențiara Alina Stoica, de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene a Universității Oradea, a susținut o alocuțiune privind semnificația evenimentelor din 9 Mai, cu precădere a Zilei Europei.

"Cred în ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană. Cred într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtășim. Cred în unitate și solidaritate. Și mai cred că valorile naționale sunt protejate și chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană", a declarat premierul, în mesajul citit de prefectul Pop.

Alina Stoica a amintit, la împlinirea a zece ani, despre avantajele aderării țării noastre la UE, dar și provocările interne și externe la care cetățenii români au încercat să răspundă Europei cu solidaritate.

"Dacă părinții noștri au reușit, după secole de inițiative și proiecte de unitate europeană, să construiască un proiect de pace și umanitarism pe ruinele celui de-al doilea război mondial, unindu-și forțele într-o Europă fără învingători sau învinși, dominată doar de câștigători, noi avem obligația morală de a nu distruge această forță, care ne-a făcut vocea auzită la nivel mondial", a spus aceasta.

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Județului Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul CJ Bihor, al Primăriei Oradea și structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.

*** Sub deviza "Celebrăm o Europă a păcii, prosperă și unită", Universitatea Eftimie Murgu din Reșița a organizat marți cea de-a II-a ediție a Festivalului Județean dedicat Zilei Europei.

"În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei, desfășurăm, pe parcursul a două zile, o serie de activități și am început cu prezența a 50 de tineri voluntari, veniți din mai multe țări europene, care rămân în județul nostru timp de o săptămână. În prima zi, tinerii participă la un curs de instruire, care cuprinde și multe exemple de bune practici în domeniul antreprenoriatului. Trebuie să mai spun că evoluțiile din ultimii ani ne arată că toate aceste activități, menite să evidențieze valorile europene, apartenența și spiritul european au devenit din nou actuale și sunt la fel de necesare ca la începutul construirii acestei entități", a declarat Christian Chioncel, prorectorul Universității Eftimie Murgu din Reșița.

Proiectul educațional are ca obiectiv dezvoltarea cetățeniei europene, schimbul de bune practici în implementarea de proiecte cu finanțare europeană și comunicarea științifică a demersurilor de cercetare. Tinerii elevi și studenți din Reșița participă, cu acest prilej, la o serie de activități interactive dedicate temei "România — Zece ani în Uniunea Europeană".

"Ne aflăm la cea de-a doua ediție a acestui festival județean, iar de data aceasta, acțiunile se vor întinde, la universitatea noastră, pe parcursul a două zile. Sunt prezenți 50 de tineri, din șapte țări europene, precum și elevi și studenți reșițeni. Până acum, am prezentat un plan de afaceri pentru tineri și va urma un joc în curtea universității, iar apoi, o evaluare a posterelor ce au ca temă țările din UE și relațiile dintre România și respectivele țări, relații politice, culturale, comerciale, sportive, realizate de elevi și studenți", a precizat conf. univ. dr. Mirela Minică.

Ziua Europei nu avea cum să treacă neobservată nici la Colegiul Național Diaconovici-Tietz din Reșița. Curtea unității de învățământ s-a transformat, marți, într-o Europă miniaturală, fiecărei țări membre fiindu-i prezentată punctele tari: atracții turistice, porturi populare, dansuri și nu în ultimul rând bucătaria tradițională.

*** Autoritățile locale și județene au organizat, marți, la Târgu Jiu o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Europei, Zilei Independenței de Stat a României și Zilei Victoriei Națiunilor Unite, la acțiuni luând parte directori de instituții deconcentrate, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și simpli cetățeni.

Programul manifestărilor a început cu alocuțiunile evocatoare ale oficialilor județului, respectiv președintele Consiliului Județean, prefectul județului, primarul municipiului Târgu-Jiu. Totodată, în semn de omagiu adus eroilor neamului au fost depuse coroane de flori din partea autorităților și a reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi "Tudor Vladimirescu" Gorj și Garnizoanei Târgu-Jiu.

A urmat defilarea gărzii de onoare în prezența autorităților locale și județene.

Ulterior, cei prezenți au participat la evenimentul "9 mai—Ziua Europei", dedicat împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană care a cuprins dezbaterea cu tema "A fi sau a nu fi european? Cartea Albă privind viitorul Europei".

*** Aproximativ 300 de elevi din Miercurea Ciuc au participat, marți, în ciuda ploii și a vremii reci, la un flashmob dedicat Zilei Europei, iar un tânăr inventator de la un liceu din oraș a fost premiat de către Consiliul Județean.

Evenimentul de amploare, care a marcat și împlinirea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană a fost organizat de Instituția Prefectului și de Consiliul Județean, în colaborare cu mai multe instituții, s-a desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ și a reunit elevi de toate vârstele, de la mai multe școli din oraș.
În ciuda ploii persistente, orchestra și corul Liceului de Arte "Nagy István", au interpretat imnul Europei, după care cei aproximativ 300 de elevi au dansat pe ritmurile mai multor melodii mixate de un DJ din oraș, sub coordonarea unei angajate a CJ, care este și antrenoare de zumba. De asemenea, steagurile țărilor Uniunii Europene au fost purtate de mai mulți elevi, iar echipaje ale liceelor din oraș au participat la un concurs, în cadrul căruia au prezentat țările comunitare prin portul lor popular sau prin intermediul preparatelor culinare care le reprezintă.

De asemenea, elevi de la secția de arte plastice a liceului "Nagy István" au pictat un tablou cu dimensiunea de 2 metri pe 3 metri, având ca temă "România Zece — 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte".

Tot în cadrul acestui eveniment, Consiliul Județean Harghita a oferit premiul "Heureka" elevului Imets Tamás, din Miercurea Ciuc, care este pasionat de electronică și care are la activ mai multe invenții, cum ar fi un dispozitiv prin care obiectele sunt mișcate cu ajutorul minții sau un altul prin care telefonul este încărcat cu ajutorul bicicletei.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, le-a vorbit elevilor despre istoria Uniunii Europene și despre cei zece ani care au trecut de la aderarea țării nostre la această structură, concretizați în mai multe proiecte are au contribuit la dezvoltarea județului.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a spus că tinerii de acum vor construi Europa peste 20-30 ani și a punctat faptul că trebuie găsită calea prin care aceștia să fie încurajați să revină acasă și să fie respectați în țara lor.

Evenimentul de la Miercurea Ciuc a mai inclus și Târgul Serviciilor Publice Europene, organizat sub coloanele Palatului Administrativ, în cadrul căruia cei interesați au putut obține informații de specialitate pe teme diverse cum ar fi sănătatea, cadastru, educația, siguranța alimentelor, statistica, siguranța cetățenilor în spațiul Uniunii Europene, accesarea fondurilor europene, eliberarea pașapoartelor, permiselor de conducere sau a apostilelor.
Un număr redus de persoane a participat, marți, la Miercurea Ciuc, la ceremonialul militar și religios care a avut loc la Monumentul Ostașului Necunoscut, cu prilejul zilei de 9 mai.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, le-a vorbit celor prezenți despre tripla semnificație a acestei zile și a evocat sacrificiul ostașilor români care au luptat pentru independență, libertate unitate. "Omagierea ostașilor care și-au dat viața pentru înfrângerea fascismului, trezește și astăzi cele mai alese sentimente în rândul oștirii și a populației civile, care iartă, dar nu uită jertfele părinților și bunicilor noștri pentru apărarea pâmântului românesc", a afirmat prefectul Harghitei.

Ceremonialul a mai cuprins depuneri de coroane la monumentul Ostașului Necunoscut și defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, jandarmi, polițiști, pompieri și lucrători de la Penitenciarul Miercurea Ciuc. De asemenea, s-au depus coroane de flori și s-a adus un omagiu și la Monumentul Ostașilor Armatei Sovietice și la Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc.

*** Manifestările dedicate Zilei Europei au debutat marți, la Bistrița, cu un ceremonial militar și religios organizat de către autoritățile locale la Monumentul eroilor din cimitirul municipal, unde a fost depusă o coroană de flori.
Instituția Prefectului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița au marcat, în acest mod, atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Independenței de Stat a României.

Acțiunile s-au mutat, apoi, în centrul istoric al municipiului Bistrița, unde primăria și Centrul Europe Direct au împărțit baloane albastre și stegulețe ale Uniunii Europene copiilor veniți să marcheze această zi alături de oficialități.

Cei mici au format un lanț viu în jurul Bisericii Evanghelice, după care au fost invitați să ia parte la concursuri de ștafetă, să deseneze pe asfalt și să asiste la un spectacol de teatru pentru copii.

*** Autoritățile sătmărene au depus, marți, coroane de flori la Monumentul Ostașului Român din municipiul Satu Mare, cu ocazia celor trei mari sărbători din 9 mai, Ziua Independenței, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.


Manifestările au început cu intonarea Imnului național și al Europei, după care a fost oficial un serviciu religios și un Te Deum în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a citit mesajul premierului Sorin Grindeanu, după care autoritățile locale, Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Satu Mare a depus coroane de flori.

Manifestarea oficială s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, ulterior depunând coroane de flori Asociația Județeană a Pensionarilor, PSD, PNL și UDMR.

*** Autoritățile tulcene au depus, marți, coroane de flori la Monumentul Independenței din municipiu cu prilejul celor trei sărbători care marchează data de 9 mai, Ziua Independenței, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

Manifestările au început cu salutul drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României și cu un scurt serviciu religios care a fost urmat de citirea mesajelor adresate de autoritățile naționale cu prilejul celor trei sărbători.

"Glorie eternă eroilor care au căzut pentru independența patriei! La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!", a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Manifestările organizate de Prefectura județului Tulcea în parteneriat cu Garnizoana Tulcea s-au încheiat cu intonarea imnului Europei și depunerea coroanelor de flori.

Ceremonialuri similare celui de la Tulcea au avut loc și în alte comunități din județ.

*** Peste o sută de elevi din mediul urban și rural au marcat, marți, la Centrul Millenium din municipiul Baia Mare, Ziua Europei, participând la conferința "Împreună în Europa — România, de 10 ani în UE", organizată de Centrul Europe Direct Maramureș (CEDM).

Evenimentul a fost completat de deschiderea expoziției cu lucrările înscrise la Concursul de fotografie "Programul Erasmus, de 30 de ani schimba vieți".

Coordonatorul CEDM, Margareta Căpâlnean, a declarat pentru AGERPRES că, evenimentele se vor desfășura în mai multe locuri din municipiul Baia Mare pe toată durata zilei și vor fi antrenați numeroși elevi, profesori și voluntari din diferite organizații.

"Sărbătorim, azi, Ziua Europei în Baia Mare prin două evenimente care le organizăm; evenimente care se află deja la a zecea ediție, iar noi CED Maramureș, aniversăm zece ani de activitate, iar în 2017 se împlinesc zece ani de când România a devenit membru al Uniunii Europene, și sunt 30 de ani de la lansarea programului Erasmus. Am organizat un concurs de fotografii și o conferință pe tema valorilor europene, drepturi, proiecte, teme care au fost abordate de cel 28 de echipe din școlile și liceele din județ, înscrise cu intervenții în conferință, iar la concurs avem 30 de proiecte scrise. De asemenea, fotografiile sunt disponibile și online, și pot fi văzute până pe 1 septembrie, iar pe 5 octombrie de Ziua Mondială a Educației avem premierea", a spus Margareta Căpâlnean.

Coordonatorul CED Maramureș a mai precizat că de-a lungul celor zece ani de activitate, centrul a menținut relații de colaborare foarte bună cu majoritatea școlilor și liceelor, promovând și organizând evenimente prin care se explica funcționarea UE.

În cursul zilei de marți, atât CED Maramureș, CJ, Prefectura Maramureș, Biblioteca Județeană "Petru Dulfu" din municipiul Baia Mare au organizat peste 20 de manifestări dedicate celor 10 de ani de primire a României în UE.

De asemenea, reprezentantul CED Maramureș a mai arătat că pe 30 mai, municipiul Baia Mare va găzdui Forumul Regional de Investiții, unde vor fi prezenți reprezentanți ai Comisiei Europene, Ministerului de Finanțe, ADR Nord-Vest, dar și reprezentanți din cele șase județe a regiunii de nord-vest.

*** La Statuia Eroilor Patriei din Piața "Avram Iancu" a municipiului Arad s-a desfășurat, marți, o ceremonie de marcare a Zilei de 9 Mai, ce a debutat cu trecerea în revistă a gărzii de onoare de către prefectul județului, Cosmin Pribac, după care au fost intonate Imnul național al României și Imnul Uniunii Europene.

A urmat în continuare un serviciu religios oficiat de către Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, în memoria eroilor români care s-au jertfit pentru independență, precum și în cele două războaie mondiale.

Prefectul Cosmin Pribac a dat citire mesajul premierului Sorin Grindeanu, cu ocazia Zilei de 9 Mai, momentul fiind urmat de un mesaj adresat celor prezenți de către viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Alocuțiunile au fost încheiate de muzeograful Bogdan Ivașcu, de la Complexul Muzeal Arad, care a vorbit despre semnificația zilei de 9 mai pentru România și pentru celelalte popoare ale Uniunii Europene.

A urmat ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ostașilor români aflată în Piața "Avram Iancu", din partea Instituției Prefectului și structurilor MAI, a Consiliului Județean, a Primăriei Municipiului, a veteranilor de război și structurilor MApN, din partea partidelor politice.

La ceremonie au fost, de asemenea, prezenți elevi ai Liceului Național de Informatică Arad și ai Colegiului Național "Preparandia — Dimitrie Țichindeal", care au depus de asemenea coroane de flori la monument.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel "Radu Golescu" din Arad.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”