Rep. Moldova primește tehnică militară din partea Germaniei. Reacția Transnistriei
Armata Republicii Moldova va primi pe parcursul zilei de marți transportatoare blindate Piranha din partea Guvernului german. Acțiunea a fost criticată de așa-zisele autorități din regiunea separatistă transnistreană.
Germania oferă transportatoare blindate Piranha Rep. Moldova. FOTO: GDELS
„Tehnica va fi recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021”, au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării.
Potrivit angajaților instituției, tehnica militară va fi folosită în cadrul procesului de instruire a soldaților, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.
Corespondentul „Adevărul” a solicitat mai multe detalii despre lotul recepționat, iar purtătorul de cuvânt al instituției, Ala Diaconu, a declarat că le va putea oferi, atunci când va fi primit, lucru care se va întâmpla, după ora 17:00.
Reprezentanții Tiraspolului au reacționat
Așa-zisele autorități din regiunea separatistă transnistreană au venit cu o reacție, după ce reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au anunțat despre recepționarea tehnicii militare.
„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în zona dată. În schimb, să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun, o denotă și experiența mondială”, a declarat Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol.
Anterior, premierul, Natalia Gavriliţa, a declarat că Republica Moldova trebuie să investească în modernizarea şi dotarea Armatei Naţionale. Domeniul, potrivit ei, a fost abandonat timp de mulţi ani, iar în condiţiile noilor ameninţări de securitate, statul vecin trebuie să-şi fortifice capacităţile de apărare.
Sursa: adevarul.ro