Rep. Moldova a denunțat alte două acorduri cu CSI. Recean: Erau inutile
Guvernul Rep. Moldova a luat decizia de a denunța acordul cu privire la barierele tehnice în zona comerțului liber și cel referitor la direcțiile de bază de cooperare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul protecției drepturilor consumatorilor
Guvernul Recean a denunțat alte două acorduri cu CSI. FOTO: Gov.md
În cadrul ședinței de miercuri, membrii Guvernului Recean au denunțat cele două acorduri, iar ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a menționat că acestea ,,și-au pierdut actualitatea”, precizând că denunțarea lor reprezintă o acțiune rezultată din angajamentele țării cu privire la acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
În același timp, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a afirmat că documentele sunt inutile în condițiile în care, în prezent, 70 % din comerțul statului său are loc cu Uniunea Europeană.
„Iată, că în acest proces de revizuire a acestor acorduri descoperim două lucruri: 1 Erau inutile. 2 Unele dintre ele, chiar dacă erau inutile, ne încurcau să progresăm pe aprofundarea comerțului cu UE. Aici este un caz interesant, chiar dacă barierele tehnice erau ca și cum scoase în spațiul CSI, indiferent de aceasta, comerțul s-a orientat în piața UE, iar astăzi aproape 70 % din comerț se face cu UE”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.
Acorduri cu CSI, denunțate pe rând
Anterior, Republica Moldova s-a retras din alte acorduri din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), decizii anunțate pe rând după ce preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a informat în luna mai că statul va începe procedurile părăsirii Adunării Interparlamentare a CSI.
„CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor”, a conchis oficialul moldovean.
Opoziţia pro-rusă a criticat hotărârea conducerii de la Chișinău, iar ex- preşedintele țării, Igor Dodon ,a calificat-o drept „un pas iraţional pentru a-i satisface pe susţinătorii occidentali”, susținând că Republica Moldova nu va supravieţui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică şi Rusia.
Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Consiliului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus), Grigori Karasin, s-a arătat deranjat de acest proces, considerându-l drept un „joc politic” numit „jur loialitate Occidentului”. Karasin a amintit că Republica Moldova nu a mai trimis deja de o jumătate de an un reprezentant la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI.
Iar șeful Comitetului pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova (camera inferioară a Parlamentului rus), Leonid Kalaşnikov, a susținut la rândul său că acțiunea va provoca pierderi economice Chișinăului.
Sursa: adevarul.ro