Renegocierea PNRR. Ciolacu ar putea merge cu Ciucă să discute cu Bruxelles-ul majorarea plafonului pentru pensii

Renegocierea PNRR. Ciolacu ar putea merge cu Ciucă să discute cu Bruxelles-ul majorarea plafonului pentru pensii

Marcel Ciolacu a anunțat că este posibil ca, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, să meargă la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre creșterea plafonului pentru pensii, la renegocierea PNRR.

Marcel Ciolacu FOTO facebook Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu ar putea merge cu premierul la renegocierea PNRR FOTO Facebook Ciolacu

Premierul colectează de la absolut toți miniștrii un draft cu care se va merge la Bruxelles pentru a se negocia. Este posibil ca atât domnul prim ministru cât și eu să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de majorare a pensiilor, care s-ar putea să se bată cap în cap cu lucrurile asumate în PNRR, adică faptul că pensiile nu vor depăși 9,4% din PIB.

În ceea ce privește bugetul pentru 2023, discuțiile în coaliția de guvernare au început deja, a dat asigurări Ciolacu, „Va fi prima oară în istoria României post-decembriste când începem discuțiile pe buget (n.r. - astfel încât) să le finalizăm în luna noiembrie. Știți cum se vota pe repede înainte, de Crăciun, în ajun de Crăciun, bugetul României”, a mai spus Marcel Ciolacu.

De altfel, Guvernul și Coaliția vor fi puși în ultima parte a anului 2022 să gestioneze și o reformă sensibilă pentru ei, adică reformarea pensiilor speciale, un demers deloc prietenos cu Puterea.

Reforma pensiilor, „cartoful” fierbinte

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat pe larg situația, într-un interviu pentru „Adevărul”. „Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR. „Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș.

Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș în cadrul interviului. Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”.

Eliminarea pensiilor speciale, încă problematică

Coaliția nu a reușit să elimine niciuna dintre pensiile speciale, iar față de unele chiar are rezerve, De exemplu, potrivit informațiilor „Adevărul”, în loc să elimine pensiile speciale pentru aleșii locali, încă neintrate în plată, deși ar fi trebuit să aibă loc acest lucru din 2020, Guvernul e pe cale să proroge aplicarea legii cu încă un an, prin bugetul de stat pe 2023. Practic, s-ar ajunge la a patra prorogarea pentru a patra oară a măsurii plății pensiilor speciale pentru aleșii locali.

De asemenea, Coaliția încă nu știe cum să abordeze clar problematica pensiilor ocupaționale, cum sunt cele ale militarilor, dar și cum să mai taie din cele ale magistraților, cele mai mari ca medie. În 2022, pensia medie a magistraților a depășit 20.000 de lei. De curând, au reintrat în plată și pensiile speciale pentru parlamentari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...