REMEMBER 10 august. Filmul protestelor
Zeci de mii de români și-au anunțat prezența sâmbătă în Piața Victoriei, la manifestația organizată la împlinirea unui an de la reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului diasporei. 10 august 2018 a fost unul dintre momentele de răscruce ale României postdecembriste. Aproape o sută de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de asaltul asupra justiției al partidului de guvernare. La finalul zilei, imaginile din Piața Victoriei unde forțele de ordine au intervenit brutal pentru împrăsțierea manifestanților, cu gaze lacrimogene, tunuri de apă, și lovind oameni cu mâinile ridicate sau în genunchi au ajuns în buletinele de știri ale marilor televiziuni ale lumii. Și acum, la un an, puterea, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, vorbește despre o tentativă de lovitură de stat. Victimele jandarmilor așteaptă să se facă dreptate, însă dosarul bate pasul pe loc, informații relevante și utile procurorilor rămânând încă secretizate la nivelul Ministerului de Interne. Actori principali în reprimarea brutală a manifestanților sunt în continuare în funcțiile de conducere ale Jandarmeriei, scrie HotNews.ro .
Mitingul din 10 august 2018 a fost anunțat cu luni înainte pe rețelele de socializare, fiind cunoscut ca Mitingul Diasporei. Odată cu apropierea datei de desfășurare, tensiunea a crescut. Un element relevant a fost și cazul lui Răzvan Ștefănescu, românul din Suedia care și-a luat numere la mașină MUIE PSD. Acesta a fost hărțuit de autoritățile române, deși nu încălcase legislația. De asemenea, cu două zile înainte de protest, Primăria Capitalei a anunțat că mitingul nu are organizator, deoarece asociația care ceruse autorizație a renunțat.
Totodată, liderii PSD au susținut în continuu că protestul anunțat pentru 10 august nu va fi unul lipsit de incidente, cu o seară înainte Liviu Dragnea declarând că președintele Klaus Iohannis este „în stare de orice să dea guvernul jos, chiar și prin violență”.
În ziua protestului, premierul Viorica Dăncilă era în concediu, la fel și ministrul de Interne, Carmen Dan, care însă a coordonat acțiunea forțelor de ordine după cum a și declarat. Nici primarul Gabriela Firea nu era în București, ea fiind plecată într-o deplasare.
Filmul protestului reprimat brutal de jandarmi
Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei în dimineața zilei de 10 august 2018. La ora 11.00 români din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie își exprimau revolta față de Guvernul PSD. Primele incidente au apărut însă după amiaza, în jurul orei 16.00, când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Din acest moment jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene. „Situația este tensionată. (...) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache.
Însă tensiunea a crescut. Jandarmii au făcut în continuare uz de gaze lacrimogene chiar împotriva protestatarilor pașnici între care erau numeroase femei cu copii. Până la ora 18.00 aproape 40 de persoane avuseseră nevoi de îngrijiri medicale. Spiritele au rămas încinse, iar în jurul orei 19.00, când în Piața Victoriei erau aproape 50.000 de oameni, a fost adusă și o mașină cu tun de apă.
Jandarmii continuă să dea cu gaze lacrimogene, iar la ora 20.00 peste 100 de persoane avuseseseră nevoie de îngrijiri medicale.
În ciuda tensiunilor, oamenii nu au plecat, în jurul orei 21.00 numărul manifestanților fiind estimat la aproape 100.000. Protestatarii se dispersau în momentul în care se pulveriza gaz lacrimogen, iar apoi reveneau în Piață. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, anunța într-o intervenție la Digi 24, că, dacă lururile degenerează, se va interveni în forță.
Până la ora 22.00, peste 200 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale.
Momentul care declanșează intervenția brutală este în jurul orei 23.00 când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.
La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, cunoscut ca bărbatul în alb, deoarece era îmbrăcat în haine de această culoare
VIDEO Cum explica bărbatul în alb intervenția violentă a Jandarmeriei în Piața Victoriei: Ne-ai omorât oameni acolo, mi-ai omorât jandarmi, de-aia. P... mă-tii de nenorocit.
La ora 23.30, președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția brutală a Jandarmilor, pe care o consideră disproporționată. „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris Iohannis pe Facebook.
Ciocnirile cu jandarmii au continuat pe strazile adiacente Pieței Victoriei. În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, iar pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.
În jurul orei 00:40, Jandarmeria a anunțat că femeia-jandarm lovită de huligani este suspectată de fractură de coloană cervicală, informație care s-a dovedit ulterior a fi falsă.
A doua zi, ministrul de Interne a încercat să justifice intervenția brutală a jandarmeriei, susținând că aceasta a fost legală, chiar prefectul Capitalei la acea vreme, Speranța Cliseru, semnând ordinul de intervenție. Ulterior, audiată în parlament, Cliseru a declarat că nu ea a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei, ci doar a aprobat unul semnat deja, menționând că de coordonarea misiunii s-a ocupat maiorul Laurențiu Cazan.
VIDEO Schimb de replici între un cetățean și prefectul Capitalei, pe tema protestelor. „Ieșiți și spuneți: dna Carmen Dan minte, dnul Dragnea minte”. Speranța Cliseru: „Asta am spus”
La un an de la reprimarea brutală a manifestației din Piața Victoriei, dosarul deschis în noaptea de 10 spre 11 august 2018 de procurorul militar Bogdan Pîrlog este tot la procurori, recent el fiind preluat de DIICOT. Niciunul dintre cei responsabili pentru intervenția în forță din Piața Victoriei nu a fost trimis în judecată, chiar dacă urmărirea penală împotriva lor a început în 21 septembrie 2018. În schimb, în fața judecătorilor au ajuns 18 huligani pentru care s-au deschis două dosare penale, unul referitor la furtul armei jandarmeriței, iar altul pentru ultraj și tulburarea liniștii publice. Ultimul dosar a fost instrumentat pe Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1, ca urmare a sesizărilor depuse de 169 de jandarmi care au reclamat că au fost agresați fizic.
Personajele cheie la intervenția din Piața Victoriei din 10 august 2019
În dosarul deschis de procurorii militari, au fost înregistrate penste 700 de plângeri și au fost puși sub urmărire penală patru dintre cei care au avut un rol determinant în reprimarea manifestației.
1. Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a condus acțiunea jandarmilor în Piața Victoriei, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
„Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, susțin procurorii.
2. Colonelul Sebastian Cucoș, la momentul 10 august, șef al Jandarmeriei, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
3. Colonelul Ionuț Sindile, la momentul 10 august, prim adjunct al șefului Jandarmeriei este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
„Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”, arată procurorii.
4. Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la momentul 10 august secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
„Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, arată procurorii.
Al cincilea personaj cheie în reprimarea brutală a manifestației, colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii speciale de intervenție este în continuare în această funcție, singura consecință în cazul său fiind că președintele Klaus Iohannis a refuzat avansarea la gradul de general.
Chiar și urmăriți penal în dosarul 10 august, Cazan, Cucoș, Sindile și Chirică rămân în funcții de conducere și în ziua de azi.