Reguli de etichetă la masă. Ce nu ar trebui să faci sub nicio formă și cât poți întârzia

Reguli de etichetă la masă. Ce nu ar trebui să faci sub nicio formă și cât poți întârzia

Felul în care ne comportăm și ne raportăm la cei din jur ne reprezintă și poate spune multe despre nivelul nostru de educație. Astfel, este important ca orice om să cunoască regulile de etichetă. Un expert a dezvăluit la ce trebuie să fii atent atunci când ești gazdă sau invitat la masă.

Este inacceptabil să vorbești cu gura plină în timpul mesei. foto shutterstock (Arhivă)

Este inacceptabil să vorbești cu gura plină în timpul mesei. foto shutterstock (Arhivă)

Conform specialistului în etichetă, William Hanson, o gazdă bună va începe prima să mănânce, însă întotdeauna va termina ultima. Este important, de asemenea, ca gazda să identifice invitatul care mănâncă cel mai încet și să țină pasul cu acesta, așezându-și tacâmurile în poziția care să indice că a terminat de mâncat numai după ce ultima persoană a făcut-o, conform Daily Mail.

De asemenea, sub nicio formă nu trebuie să vorbești cu gura plină, indiferent cât de informală sau familială este ocazia. Nu sunt acceptate nici zgomotele.

Pâine prăjită „posh” este adesea pătrată și are crusta îndepărtată, în timp ce cea pentru clasa de mijloc este triunghiulară. Pâine prăjită „obișnuită” este dreptunghiulară, cu ambele cruste lăsate intacte. Nu doar că forma pâinii prăjite diferă în funcție de poziția socială, dar și modul de a o consuma variază.

Conform specialistului, aristocrații rupeau o bucățică de pâine prăjită din felia lor pătrată, adăugau unt și apoi marmeladă. Mâncau, iar apoi repetau procesul – cu o înghițitură sau două de ceai între timp.

Este important să nu-ți înfășori picioarele în jurul picioarelor scaunului sau să le încrucișezi. Mâinile ar trebui să le ții în poală atunci când nu le folosești.

Referitor la sare și piper, Hanson susține că, în cazul în care acestea se află pe masă, este permis să le ceri. În mod corect, acestea se dau împreună, chiar dacă ceri doar una dintre ele. Totuși, dacă nu le vezi pe masă, nu le cere. Această regulă este valabilă în orice situație.

Modul în care paharele sunt așezate pe masă poate varia, dar regula generală este similară cu cea a tacâmurilor - ordinea de utilizare. Paharul cel mai apropiat este folosit primul, iar paharul cel mai îndepărtat este folosit ultimul. Excepție face paharul cu apă.

Cât poți întârzia la o cină

Fețele de masă trebuie să atingă podeaua doar atunci când aceasta este folosită pentru un bufet.

Cupele de șampanie sunt potrivite doar pentru recepții, nu și pentru dineuri. Forma mai largă și mai puțin adâncă duce adesea la dispariția prea rapidă a bulelor, motiv pentru care se preferă forma de flaut.

Există patru dimensiuni diferite de șervețel. Totuși, regula generală spune că, cu cât masa este mai mare, cu atât șervețelul trebuie să fie mai mare.

O altă regulă importantă este cea a sosului. Acesta nu se toarnă niciodată din sosieră. În ceea ce privește vâscozitatea sosului, acesta nu trebuie să fie prea gros. Îl vrei destul de ușor, dar nu apos.

Cina poate începe cu o selecție de băuturi. Tradițional, acestea ar fi vin roșu sau alb și șampanie. De asemenea, pot fi oferite gin tonic sau bere.

Este necesar să acorzi atenție și garniturii ce însoțește friptura de vită. Acest preparat trebuie să fie însoțit de cartof copt și, conform specialistului, niciodată nu ar trebui să existe mai mult de două tipuri de legume (cu excepția cartofilor). Este important ca morcovii să nu fie niciodată rondele.

Dacă ești invitat la cină, William Hanson a precizat că trebuie să-ți faci apariția la gazdă cu doar cinci minute întârziere. Niciodată nu te prezenta mai devreme.

Dacă nu cunoști gusturile în materie de vin ale gazdelor, evită să mergi cu o sticlă sau două. Ciocolata este o opțiune. Dacă vrei să oferi flori, este recomandat să le trimiți cu o zi înainte, împreună cu un bilet în care să spui cât de mult aștepți cina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: „O luptă de cuțite într-o cabină telefonică”. Ce spun ultimele sondaje

5 Un avertisment care dă fiori... „Ordinea mondială este sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece încoace”