Reguli de a face față cu brio unei convorbiri telefonice cu Donald Trump. Dezvăluirile unor foști oficiali britanici: „Apelurile lui erau geniale”

Reguli de a face față cu brio unei convorbiri telefonice cu Donald Trump. Dezvăluirile unor foști oficiali britanici: „Apelurile lui erau geniale”

Foști oficiali din Downing Street au relatat pentru POLITICO cum foștii prim-miniștri ai Marii Britanii au reușit să gestioneze convorbirile telefonice cu președintele american Donald Trump fără să fie „concediați”.

Donald Trump a revenit la Casa Albă pe 20 ianuarie FOTO SHUTTERSTOCK

Donald Trump a revenit la Casa Albă pe 20 ianuarie FOTO SHUTTERSTOCK

La fel ca alți lideri mondiali, Keir Starmer așteaptă încă să aibă prima sa convorbire telefonică cu noul președinte al Statelor Unite. Prim-ministrului Regatului Unit îi place să sublinieze că a participat la o cină de două ore cu Trump în septembrie și că a discutat deja de două ori la telefon cu acesta înainte de inaugurare. Dar nu a avut încă acel apel telefonic important, care a fost o adevărată experiență, bună sau rea, pentru premierii Theresa May și Boris Johnson.

Funcționarii publici și consilierii speciali se adunau pentru a asculta conversația, fie din camera securizată de la subsolul nr. 10, fie din biroul privat al primului ministru din apropiere.

„Apelurile erau extraordinare... geniale”, și-a amintit un fost oficial din Downing Street, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer. „Toată lumea de acolo râdea cu lacrimi, atât erau de hilare.”

„Nu era niciodată ceea ce voiai să fie, în linii mari. Dacă sunai pentru a discuta despre comerț sau Israel sau altceva de genul ăsta, întotdeauna erau deviat”, a spus un altul.

Foștii oficiali ai cabinetului britanic relatează despre cum Trump vorbea despre preocupările sale, precum golful, Scoția (unde are terenuri de golf) și turbinele eoliene; pe cele din urmă le-a adus din nou în discuție în convorbirea cu actualul premier Keir Starmer înainte de Crăciun, potrivit The Times.

Un lider trebuie să fie „direct la obiect, ferm și tranzacțional”, a spus unul dintre acești oficiali. „Cred că aș miza pe una, maxim două chestiuni, și m-aș socoti norocos dacă reușesc să le menționez pe ambele într-un mod substanțial.”

Trump, o provocare pentru premierul britanic Keir Starmer

Premierul britanic Keir Starmer, un fost procuror care ține la reguli, va avea probabil de furcă cu Donald Trump.

Starmer a insistat că a avut o „întâlnire foarte bună” cu Trump în septembrie și a promis că „va duce parteneriatul nostru la următorul nivel”. Downing Street speră la o nouă întâlnire față în față „cât mai curând posibil”, oficialii britanici făcându-și speranțe că premierul și secretarul de externe David Lammy ar putea merge împreună la Washington în primele săptămâni de mandat a președintelui american.

Dar probabil că vor avea de așteptat, liderii de dreapta precum premierul italian Georgia Meloni, invitată și la învestire, având probabil întâietate ca fiind mai aliniați viziunilor lui Trump.

Echipa lui Trump a atacat pe membri ai Partidului Laburist al lui Starmer pentru că i-au ajutat pe democrați la alegerile din 2024, în timp ce aliatul său Elon Musk a cerut SUA să „elibereze” Regatul Unit de Starmer.

Trump s-a înțeles mai bine cu Boris Johnson decât cu Theresa May

La rândul său, Starmer a protestat împotriva populismului și a spus în 2023 că îl „detestă” pe predecesorul său Boris Johnson, care nu avea „nici principii... fără integritate”. Cu toate acestea, Johnson a fost cel care a stabilit o relație mai bună cu Trump decât May, potrivit a patru foști oficiali britanici.

„Nu avea absolut nicio idee cum să se descurce cu cineva ca Trump. Era fiica unui vicar pe care o trimiteam să discute cu un om de afaceri foarte, foarte dur și nemilos, care se afla acolo pentru a obține cea mai bună afacere pentru americani”, a spus unul dintre ei, subliniind că Trump nu a menajat-o deloc pe May.

În schimb, Johnson, a adăugat altul, obișnuia să-l „măgulească pe Trump”, spunându-i să-i ignore pe „negativiștii” precum primarul Londrei, Sadiq Khan. Johnson a vorbit direct pe WhatsApp cu membrii echipei lui Trump și l-a convins pe președinte să renunțe la un interviu cu prezentatorul TV Piers Morgan, a adăugat fostul oficial. „A fost interesant, pentru că lui Boris nu i-a plăcut niciodată Trump. Cred că avea impresia că este vulgar și puțin cam idiot. Dar cu siguranță l-a jucat incredibil de bine”.

Dar nici măcar lingușirea nu funcționa întotdeauna. De pildă, Johnson nu a reușit să-l convingă pe Trump de beneficiile de a permite companiei chineze Huawei să construiască rețelei telefonice 5G din Marea Britanie. În cele din urmă, Marea Britanie s-a răzgândit și a interzis-o.

Starmer începe dintr-o poziție complicată. Pe lângă nesfârșitele fricțiuni cu Musk și confruntarea cu Partidul Republican, există tensiuni cu privire la viitorul ambasador în SUA, Peter Mandelson, un laburist care a criticat anterior poziția lui Trump față de Beijing.

Scurgerea detaliilor din apelul președintelui american cu Starmer, în 18 decembrie – inclusiv o discuție despre păsările care mor în turbinele eoliene – nu a ajutat deloc, a spus o persoană familiară cu conversațiile transatlantice.

În timpul mandatului lui May, relația nu a mers, deoarece ea și Trump au adoptat poziții diferite cu privire la Brexit. Starmer, care urmărește o „resetare” cu Uniunea Europeană, s-ar putea confrunta cu o prăpastie similară. „Nu subestima și nu căuta să-i minimizezi antipatia față de UE”, a spus un fost oficial. „El este foarte concentrat pe dezechilibrul comercial și crede că Bruxelles-ul – Germania în special – a jefuit America ani de zile. Fiți pregătiți pentru momentul în care va cere Regatului Unit să aleagă între SUA sau UE.”

O jumătate de oră cu Trump

Noul guvern al Marii Britanii este conștient de provocări. Unii oficiali din Marea Britanie au studiat mentalitatea celor care au fost prin preajmă în primul mandat al lui Trump, iar Starmer are deja experiență– cel mai recent apel al său cu Trump a durat o jumătate de oră și a fost unul solid, au spus două persoane la curent.

Partidul Conservator de opoziție ia și el notițe, liderul Kemi Badenoch făcând schimb de mesaje pe WhatsApp în ultimele luni cu vicepreședintele JD Vance.

Președintele american va încerca probabil „[să] depășească anumite limite și să testeze, doar să tatoneze, să încerce să identifice omul cu care are de-a face”, a spus un fost oficial despre viitoarea convorbire telefonică.

Laburiștii au studiat modul în care regretatul prim-ministru japonez Shinzo Abe a reușit să se apropie suficient de mult de Trump pentru a obține un acord comercial, în timp ce chiar și May a avut unele momente bune - ajutată parțial de splendoarea regală și istoria bogată a Marii Britanii.

Dar asta nu funcționează mereu. Când a organizat vizita lui Trump în Marea Britanie în 2018, un fost oficial și-a amintit că „practic nu era interesat de nimic din ce aveam de oferit”.

Consilierii din Downing Street au vorbit despre aducerea unei demonstrații a capacității trupelor oriunde s-ar fi aflat Trump în Marea Britanie – chiar și zburând la el – astfel încât să nu fie nevoit să călătorească.

„Am propus o listă uriașă de lucruri strălucitoare de văzut. Singurul lucru pe care voia să-l facă era să o cunoască pe regina [defuncta Elisabeta a II-a] și asta a fost tot. Nu a vrut să facă nimic altceva.”

„Keir s-ar simți ca acasă în diplomația din 2002. Ordinea bazată pe reguli, toate foarte de bun simț. Este lumea lui Trump acum”, a comentat un altul.

Arta de a negocia cu Trump

Cu Trump, procesul obișnuit în care oficialii stabilesc exact ce va spune fiecare lider și întâlnirea în sine este în mare parte o formalitate – nu se aplică. Nici regulile obișnuite ale biroului de presă, care uneori pregătește părți din „transcrierea” oficială a unui apel între lideri înainte ca acesta să se fi întâmplat.

„Se vede pe sine ca pe negociatorul-șef, iar asta, într-un fel, limitează utilitatea politică a unora dintre celelalte persoane din stafful său”, a spus un fost oficial, care sfătuiește să se discute regulat cu Trump ca modalitate de a face lucrurile, mai ales dacă consilierii președintelui nu au idee ce are de gând.

„Numărul uriaș de personal cheie” de la Casa Albă a fost o problemă în primul mandat al lui Trump, a adăugat altul.

„Relația bilaterală dintre consilierul nostru pentru securitate națională și cel al lui Trump la acea vreme a devenit din ce în ce mai puțin valoroasă, pentru că nu era neapărat de acord cu ceea ce propunea președintele, în special în chestiuni precum Iranul”, a spus fostul oficial. „Agenția de Informații Naționale spunea: Nu pot să vă spun pe deplin fiabil cum ne așteptăm să procedeze”.

Dacă însă totul eșuează, există câteva principii de bază de urmat, spun ei.

„Tratați-l întotdeauna pe Trump cu respect. Da, va spune niște lucruri nebunești sau imprevizibile, dar aproape întotdeauna există un argument de bază sau o bază pentru o negociere”, este sfatul unui fost oficial.

Iar dacă nici asta nu funcționează, există o soluție și mai simplă: „Aflați lucruri despre terenurile lui de golf din Marea Britanie. El va vorbi despre ele, așa că faceți-vă temele să-i vorbiți despre ele. Veți ajunge departe.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Experți de la Yale / Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin

2 „Nu vreau să o las pe Alexandrescu și nici pe Ciutacu să scape așa ușor, doar cu amenzile date de CNA”

3 VIDEO Moment istoric în SUA! / Trump a semnat decretul prin care ordonă desecretizarea dosarelor celor trei asasinate care au zguduit America

4 Patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, mesaj pe Facebook...

5 „Curățenie Generală”, șmecheria simplă prin care susținătorii lui Călin Georgescu vor să evite noile reguli electorale impuse de Guvern