Regula umbrei, metoda simplă, dar eficientă, care te ferește de arsurile solare. „Atunci trebuie să pleci imediat de pe plajă”

Regula umbrei, metoda simplă, dar eficientă, care te ferește de arsurile solare. „Atunci trebuie să pleci imediat de pe plajă”

O metodă simplă, cunoscută sub numele de „regula umbrei”, poate fi soluția pentru a evita arsurile solare în timpul zilelor toride de vară. Această regulă se bazează pe poziția soarelui pe cer.

Expunerea la Soare în orele „fiebinți” poate fi extrem de dăunătoare pentru organism. FOTO Pixabay

Când soarele este foarte sus, umbra ta va fi mai mică decât tine. Acesta este momentul când razele soarelui sunt cele mai puternice și riscul de a te arde este cel mai mare. Dacă soarele este mai jos pe cer, umbra ta va fi mai lungă, ceea ce indică faptul că razele soarelui sunt mai slabe și riscul de arsuri solare este redus.

Trebuie să pleci de pe plajă. Este o regulă extrem de simplă și dacă doar asta rețin cei care se uită la noi astăzi, eu sunt fericită. Se numește regula umbrei. Ori de câte ori umbra ta este mai mică decât tine, trebuie să pleci de pe plajă. Nu cred, serios. Cât de tare. Când umbra este mai mică decât mine, înseamnă că soarele este foarte sus. Dacă soarele este ok, dacă e mai jos, atunci umbra o să fie mai lungă. Și asta poți să folosești oriunde pe glob, pentru că acolo unde soarele răsare la 4 și apune la 6, la 9 dimineața, ai toate șansele să te arzi. Și niciodată mai trebuie ceas. Asta, de exemplu, este o regulă foarte eficientă și de mare ajutor în sensul în care nu trebuie să te gândești”, a declarat cu dr. Iulia Roșu, în podcastul dr. Mihail Pautov.

Arsurile solare pot fi periculoase, prin urmare, este esențial să ne protejăm cât mai bine.

De la ce valori devine soarele periculos pentru organism

Indicele de radiație ultravioletă UV, definit cu scopul de a ajuta populația să se protejeze în condițiile unui cer senin, poate fi estimat printr-o metodă extrem de simplă. De la ce valori ar trebui să ne alarmăm.

Expunerea la soare, fără protecție, ne pune sănătatea în pericol FOTO: Shutterstock

Expunerea la soare, fără protecție, ne pune sănătatea în pericol FOTO: Shutterstock

Estimarea nivelului de radiații ultraviolete la suprafața Pământului are rolul de a ajuta populația să se protejeze în condițiile unui cer senin. Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15, iar valorile mai mari de 7 echivalează cu un nivel puternic de radiații, ceea ce presupune un risc crescut pentru piele și ochi.

Conform ghidului pentru acțiunea în caz de caniculă, publicat pe www.fiipregatit.ro , o metodă extrem de simplă prin care putem afla dacă nivelul indicelui UV este mare este să ne observăm propria umbră. Astfel, dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism.

Pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie puteți regăsi zilnic valorile indicelui UV înregistrate în țara noastră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”