„Regret că nu am luat poziție publică”/Primele confirmări publice ale acuzațiilor la adresa lui Bulai

„Regret că nu am luat poziție publică”/Primele confirmări publice ale acuzațiilor la adresa lui Bulai

”Îmbrăcați fiind doar în costume de baie (…) Recunosc în ce spun oamenii din articol aceleași tehnici pe care le folosea și atunci”, a scris pe Facebook Claudiu Tufiș, conferențiar și doctor în științe politice, cadru didactic la Universitatea din București.

”Nu am adunat foarte multe regrete până acum, dar acesta este unul dintre ele: nu am luat o poziție publică împotriva mizeriilor pe care Bulai le făcea încă de la jumătatea anilor 1990, când l-am avut eu ca profesor la sociologie”, a reacționat luni dimineață Claudiu Tufiș.

”Universitatea București are și ea responsabilitatea ei, nu doar SNSPA”

Contactat de Snoop, Tufiș a confirmat postarea și a spus: ”Da, eram și eu în ceea ce descrieți drept cultul lui Bulai. Doi ani mi-a luat, în 95-96, când eram un tânăr de 20, să realizez că nu e în regulă. Erau și alte vremuri, din fericire ne-am mai dezvoltat, târziu însă și cu costuri foarte mari pentru studente”.

”Se tot zvonea despre Bulai încă de atunci, iar colegii lui profesori știau. Universitatea București are și ea responsabilitatea ei, nu doar SNSPA. Pentru că Universitatea București n-a reacționat, el n-a plecat de nevoie, l-au păstrat și a plecat când a vrut la SNSPA”, a spus Claudiu Tufiș pentru Snoop.

I-a recunoscut ”tehnicile de manipulare”

Claudiu Tufiș spune că ”Alfred Bulai era la fel de manipulator precum îl descriu fetele”. Într-un mediu academic în care, spune conferențiarul, ”mai mulți profesori se comportau anormal cu studentele”, Bulai era unul dintre marii manipulatori, a spus Tufiș în conversația cu redacția care a publicat investigația.

Jurnalista, fosta studenta a lui Bulai: „Toti stiau!/ ‘Aveti grija cu Bulai si Pieleanu, cum va imbracati la cursurile cu astia'”

Jurnalista Carmen Dumitrescu confirma și ea dezvaluirile publicate de Snoop in legatura cu comportamentul scandalos al sociologului Alfred Bulai fata de studentele sale. Fosta studenta a lui Bulai la SNSPA, Dumitrescu afirma ca mai este cu profesor care avea un compportament similar: sociologul Marius Pieleanu.

„Am fost studenta lui Alfred Bulai la SNSPA. Si in dimineata asta citesc acest articol cutremurator al colegilor de la Snoop in care mai multi studenti vorbesc deschis despre abuzurile psihice si sexuale pe care acesta le facea in timpul sesiunilor de practica universitara. Recunosc ca primul sentiment a fost acela de usurare. In sfarsit, au aparut studente care vorbesc despre asta public! Acum cinci sau sase ani, cand am incercat eu sa scriu ceva similar despre un coleg al lui Bulai de la aceeasi catedra de sociologie a SNSPA, nimeni n-a vrut sa vorbeasca. Nici fostele mele colege, nici studente din anii urmatori. Al doilea sentiment pe care l-am trait citind articolul a fost revolta. Da! Revolta aia care te sufoca! De ce? Pentru ca abuzurile astea se stiu inca de pe vremea cand eram eu studenta lor! Si asta se intampla acum 17 ani!

Incerc sa-mi pun ideile intr-o ordine cu sens. Si cel mai bine e sa incep de la inceput. Din primele zile in care am inceput sa merg la cursuri. Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cat de exigenti sunt, despre cat de buni sunt, pentru ca la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent si nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Taranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile caruia stateai cu rasuflarea taiata, Parvulescu era cel intelegea cum functioneaza lumea politica de la cap la coada. Dar cand a venit randul profesorilor de la Sociologie (Bulai si Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: ‘Aveti grija cu astia! Mai ales daca va cheama in practica! Si sa aveti grija cum va imbracati la cursuri, ca daca le place de voi, aia e!’

Era un fel de fapt stiut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garantiile universitare: ca daca cumva le placi astora doi, e nasol de tine! Deci trebuia sa ai grija! In ce consta aceasta autoprotectie, nu stiu nici acum. Cert e ca multe dintre noi, cand aveau cursuri de sociologie, aveau grija sa nu se machieze si sa nu se imbrace in vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atragator. De-a lungul celor patru ani in care am urmat cursurile la SNSPA si in care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de intamplari. Majoritatea din practica. Se vorbea si despre violuri. Mereu intrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleasi: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o cariera in fata sa se auda ca a fost abuzata sexual, parintii ar fi fost dezamagiti, multi plateau taxe ca sa isi tina copiii acolo si voiau ca banii lor sa se concretizeze in diplome, nu in plangeri penale. Asa ca fetele taceau.
Eu nu m-am specializat pe sociologie, asa ca n-am fost in practica la sociologie decat o singura data si am avut noroc sa ma trimita undeva prin Giurgiu cu o colega sa facem niste chestionare in scoli. N-am fost in gasca care pleca in Delta sau la mare. Deci n-am stat cu profesorii in practica aia, ci doar cu colega mea. Dar si la intoarcere am aflat de la cei care au fost in deplasarea cu Bulai si Pieleanu ca din nou s-a alunecat.

Acum vreo cinci ani am incercat sa iau legatura cu fostele colege care imi marturisisera atunci ca au fost abuzate. Cele pe care le-am putut aborda au spus ca nu vor sa isi aminteasca. Si ca, pana la urma, nu va face nimeni nimic, pentru ca despre astia doi stiau toti. Toti stiau! Bai, stiau de vreo 20 de ani, cel putin. Si nimeni n-a facut nimic. Ba chiar imi amintesc ca mi s-a argumentat ca Bulai se insurase cu o studenta de-a lui si avea porniri din astea dintotdeauna.

Sigur, daca conducerea universitatii ar fi ascultat zecile, ba indraznesc sa spun, sutele de marturii despre comportamentul inadecvat al celor doi profesori, fetele acelea pe care azi le vedem in investigatia Snoop n-ar fi fost obligate sa traiasca cu traumele pe care le au.

Si indraznesc sa spun ca vina pentru traumele lor si ale altor zeci sau sute de studente nu e doar a acestor profesori cu instincte de pradatori, care cred despre ei insisi ca sunt zei ai manipularii, ci a fiecarei persoane care a stat la conducerea SNSPA in ultimii 20 si ceva de ani. Fiecare dintre cei care au stiut si n-au miscat un deget. Fiecare poarta vina acestor traume. Pentru ca si aici toti stiau!”, a scris Dumitrescu pe Facebook.

In 2019, Carmen Dumitrescu a fost premiata de Ambasada SUA pentru „curajul dovedit in societate”.

„Dezbracă-te să-mi arăți că ai mai multă încredere în tine”

Poziția cadrului didactic de la Facultatea de Științe Politice a Universității București vine după ce siteul de investigații Snoop a publicat luni o investigație semnată de jurnalista Ioana Moldoveanu.

Vreme de peste 4 luni, ziarista a discutat cu 18 martori și victime, reconstitudine perioada 1995-2024 din cariera lui Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), din București.

Bulai a fost secretar de stat, membru în CA al TVR și este cunoscut și ca analist politic la TV. „Dezbracă-te să-mi arăți că ai mai multă încredere în tine”, au susținut fetele că le spunea profesorul de la SNSPA, în căutare de studente ”sexicioase”, conform propriei expresii relatate de victime. Ele l-au înregistrat audio. Snoop a realizat un film de peste 20 de minute cu aceste înregistrări, declarațiile video ale fetelor și reacția lui Bulai,

”Îmbrăcați fiind doar în costume de baie”

”L-am cunoscut în 1995, în primul an de facultate. De la sfârșitul primului an am început să lucrez cu el. Recunosc în ce spun oamenii din articol aceleași tehnici pe care le folosea și atunci”, susține Tufiș despre profesorul Bulai.

”Îmi amintesc de faimoasele lui experimente, în care ne filma interacționând într-o sală de seminar între noi, îmbrăcați fiind doar în costume de baie. Îmi amintesc de cât de multă atenție îți acorda în discuțiile în privat. Sau de întrebările complet nepotrivite unei discuții profesor-student”.

„Doi ani de zile mi-a luat până să îmi dau seama că nu este ok ce făcea. În acel moment am încetat să mai lucrez cu el. Începea anul patru, l-am ales pe Lazăr Vlăsceanu coordonator de licență, mi-am căutat un loc de muncă și am încetat să mai lucrez la proiectele lui Bulai”.

”Rămân și acum cu regretul că nu am reacționat atunci cum ar fi trebuit să reacționez, făcând scandal public, și am ales varianta mai simplă de a mă distanța de el”, a scris Claudiu Tufiș.În discuția amplă pe care Snoop a avut-o înainte de publicare cu Alfred Bulai, profesorul a negat ceea ce spun studentele și martorii.


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…