Regizorul Alexander Hausvater: Exempul Centenarului e trist şi arată o societate dezbinată şi ipocrită
Regizorul Alexander Hausvater a criticat dur la Suceava, joi, într-o conferinţă de presă, lipsa de implicare a autorităţilor centrale în organizarea Centenarului.
''Centenarul nu se vede pentru că nu există. Centenarul este o minciună teribilă a unui guvern, a unei societăţi care nu vrea să celebreze, care nu a planificat şi care acum se luptă să acopere, să muşamalizeze ceva care nu există. Centenarul e o întrebare, e o enigmă dacă există în individ. Dacă individul vorbeşte cu copiii lui, există. Nu s-a planificat cum trebuie şi din cauza asta nu este un efort global a unei societăţi, cum trebuia să fie, să celebreze într-un mod real nu faptul că există, dar faptul că ar trebui să fim împreună'', a spus Hausvater.
În opinia lui, această atitudine dezvăluie dezbinarea societăţii cu ocazia acestui eveniment ''maximal''
''Centenarul arată clar o societate dezbinată, o societate ipocrită şi mincinoasă care nu vrea să fie împreună şi trece şi ocazia asta maximală. Unde sunt evenimentele? Unde e parada? Unde e schimbarea monumentală, că am trăit împreună 100 de ani, că am vorbit împreună această limbă, că avem împreună o istorie comună? Nu există pentru că nu suntem împreună. Suntem dezbinaţi. Acceptăm de dimineaţa până seara aberaţii de necrezut, care ar face pe alţii să meargă pe stradă să schimbe, dar noi nu facem asta. Colaborăm şi aşteptăm ca cineva să creeze acest Centenar'', consideră Hausvater.
El a criticat factorii de răspundere în organizarea acestui eveniment - guvernanţi, politicieni - care ar fi trebuit să gândească în perspectivă şi să demareze pregătiri în urmă cu câţiva ani, să nu se rezume doar la iniţiative locale şi personale.
''Ce avem este efortul personal, eforturi mici personale care să acopere că nu există acest efort major. E un moment extreme de important, pentru că ne arată încă o dată că istoria ne-a pus împreună, că istoria spune că avem eroi comuni, avem limbă comună, avem cultură comună, avem o geografie comună, dar nu avem nimic în comun. Este absolut grav. Orice efort făcut individual, festivalul e un efort individual, al unei primării individuale, nu al unui parlament, nu al unui guvern, nu al unei preşedinţii care încă se screme ce vom face. Suntem în mai şi ei încă nu ştiu, bugetul n-a fost dat. (...) Un Centenar e pregătit cinci ani înainte. Politicienii noştri nu se gândesc la ziua de mâine, nu se gândesc la viitor, pentru că în viitor ei nu vor fi. Ei doar se gândesc la astăzi, ce să arunce în ochii votantului, ca şi cum el face ceva'', a arătat Hausvater.
El şi exprimat indignarea faţă de faptul că la noi se face mult prea puţin pentru a marca acest eveniment, în timp ce unii români din afara graniţelor ţării se organizează pentru Centenar doar pentru că iubesc România.
''Exemplul Centenarului e trist şi pe cealaltă parte e o provocare să vorbim clar de ce nu există. Am venit din Israel şi Luxemburg şi aflu că oameni locali vor să celebreze 100 de ani şi localii vor face o chestie, vor să facă un festival în ambele ţări, pentru că ei simt nevoia. Ori români din trecut, ori expatriaţi, ori oameni care iubesc România - ei simt nevoia, noi nu simţim nevoia. Asta nu mă face să fiu trist, mă face furios. (...) Centenarul este ce faci tu pentru acest Centenar, când ei nu fac nimic. E clar, absolut clar că nu se face nimic, decât ceva politic care aruncă praf în ochi'', a spus Hausvater. AGERPRES/(A-autor: Silvia Marcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)