Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant în rândul bărbaților

Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant în rândul bărbaților

În Uniunea Europeană, rata sinuciderilor a scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, înregistrând o scădere de peste 13%.

foto barbat pe marginea unui lac

Cea mai mare rata de suicid din România se înregistrează în Transilvania FOTO Pixabay

Potrivit datelor furnizate de Eurostat , în 2022, s-au înregistrat 10,2 decese prin sinucidere la suta de mii de locuitori, ceea ce reflectă un progres important în domeniul sănătății publice. Cu toate acestea, situația rămâne inegală între statele și regiunile Uniunii Europene.

România se situează ușor sub media europeană, cu o rată de 9,85 sinucideri la suta de mii de locuitori. Cu toate acestea, în interiorul țării, există variații semnificative în funcție de regiune. Cea mai mare rată a sinuciderilor se înregistrează în Transilvania, mai exact în Regiunea Centru, unde datele indică o rată de peste 14,02 la suta de mii de locuitori, un nivel care depășește media europeană. La polul opus, Banatul, parte a Regiunii de Vest, are cea mai scăzută rată a sinuciderilor din țară, cu 7,38 decese la suta de mii de locuitori.

În Regiunea Nord-Est, care include o mare parte din Moldova, rata sinuciderilor se ridică la 11,43 la suta de mii de locuitori. În Regiunea Sud-Est, care cuprinde Dobrogea și sudul Moldovei, rata este de 9,99, în timp ce Regiunea Nord-Vest înregistrează o rată de 9,6. În Muntenia și Oltenia, ratele sunt mai scăzute, cu 8,36 și, respectiv, 8,14 sinucideri la suta de mii de locuitori.

La nivel european, Slovenia are cea mai mare rată a sinuciderilor, aproape 20 la suta de mii de locuitori, fiind urmată de Lituania și Ungaria. Cipru, Grecia și Italia înregistrează cele mai scăzute rate, cu Cipru la doar 2,7 sinucideri la suta de mii de locuitori. În cadrul analizei regionale, regiunea Limousin din Franța a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității prin sinucidere, cu 21,9 decese la suta de mii de locuitori.

Un aspect semnificativ relevat de datele statistice este că sinuciderile sunt mai frecvente în rândul bărbaților, aceștia reprezentând 76,7% din totalul deceselor prin sinucidere. Cel mai afectat segment de vârstă este cel între 45 și 64 de ani, urmat îndeaproape de grupa de vârstă de peste 65 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

2 Viorica Dăncilă se întoarce / Fost premier și președinte PSD, ea se alătură partidului condus de Cristian Terheș

3 Următoarele 24 de ore vor fi decisive. E contraofensiva rușilor din Kursk „cel mai bun cadou pentru comandamentul ucrainean” sau Kievul a pariat greși…

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”