Regina Māori Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată și aclamată drept „noul răsărit” în Noua Zeelandă

Regina Māori Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată și aclamată drept „noul răsărit” în Noua Zeelandă

Unica fiică și cel mai tânăr copil al fostului rege Māori Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII a urcat pe tron în cadrul unei ceremonii emoționante.

Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată regina Maori FOTO: X/ proudsainter

Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată regina Maori FOTO: X/ proudsainter

A doua regină Māori din cele opt dinastii ale mișcării Kiingitanga din Noua Zeelandă a urcat pe tron în cadrul unei ceremonii emoționante la care au participat mii de persoane la Turangawaewae marae.

Joi dimineață, liderii Māori au aclamat-o drept „noul răsărit”.

Nga Wai Hono i te po Paki, singura fiică și cel mai tânăr copil al fostului rege Māori Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, a fost prezentată ca noua regină în ultima dimineață a celor șase zile de tangihanga (funeralii) ale tatălui său, marcând începutul unei noi generații în mișcarea de rezistență, potrivit theguardian.com.

Kiingi Tuheitea a murit liniștit în somn vineri, la vârsta de 69 de ani, după o operație pe cord.

La ceremonia Te Whakawahinga (ridicarea) din micul oraș Ngāruawāhia, Nga Wai Hono i te po Paki, în vârstă de 27 de ani, a fost urcată pe tron de consiliul consultativ Kiingitanga, un grup de 12 bătrâni din triburi diferite care au ales-o ca regină a Māoridom. Rolul nu se moștenește automat, iar defuncta Kiingi Tuheitea are și doi fii.

Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată regina Maori FOTO: X

Nga Wai Hono i te po Paki a fost încoronată regina Maori FOTO: X

Președintele Tekau-Maa-Rua, Che Wilson, a declarat că Te Whakawahinga a fost o ceremonie importantă care datează de opt generații. „Urmăm tikanga strămoșilor noștri care au creat Kiingitanga pentru a unifica și ridica poporul nostru și am ales-o pe Nga Wai Hono i te po ca noul nostru monarh”. Ea a fost unsă cu uleiuri sacre și binecuvântată cu Biblia folosită la încoronarea primului rege Māori în 1858.

Nga Wai Hono i te po Paki are un masterat în studii culturale Māori de la Universitatea Waikato și și-a primit moko kauae (tatuaj pe bărbie) la vârsta de 19 ani, ca un cadou pentru tatăl ei și pentru anii petrecuți pe tron. Al doilea cel mai tânăr monarh din Māoridom, Nga Wai hono i te po Paki a fost aproape de tatăl său la multe evenimente din ultimii ani, iar lacrimile și bucuria au întâmpinat vestea încoronării sale la Ngāruawāhia, a raportat Stuff.

Kiingitanga a fost fondat în 1858 ca o forță care să se opună colonizării și să încerce să păstreze cultura și pământul Māori. Nu are niciun mandat legal și, deși rolul monarhului este în mare parte ceremonial, acesta este considerat și șeful suprem al mai multor triburi.